Compromís acorda anar a les eleccions europees amb Sumar en el lloc tres de la llista

La negociació entre les dues formacions està tancada

Compromís i Sumar arriben a un acord i concorreran junts a les eleccions europees / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 d'abril 2024 - 17:29 Actualitzat: 11 d'abril 2024 - 22:26

Compromís i Sumar han arribat aquest dijous a un acord i concorreran junts a les eleccions europees, segons ha pogut confirmar À Punt NTC. Compromís, gràcies a aquest acord, anirà en el lloc tres d'aquesta candidatura.

Aquesta vesprada Compromís ha anunciat el calendari del procés per a elegir el candidat o candidata que anirà en la llista conjunta en nom de la formació valencianista. Fonts de Compromís han expressat la seua satisfacció amb l'acord. Dilluns comença el termini per a presentar candidatures per a les primàries i es conclourà amb la votació el 27 d'abril.

A primers d'aquesta setmana, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, va explicar que la coalició i Sumar continuaven negociant per a constituir una candidatura conjunta per a les eleccions europees del 9 de juny. El portaveu valencianista va subratllar que l'"horitzó" de la formació era aconseguir un "lloc d'eixida" en la llista per a "portar la veu valenciana a Europa" i va assegurar que aquesta setmana hi hauria "una decisió" i una "resposta".

Executiva de Compromís, aquest dijous
Executiva de Compromís, aquest dijous / À Punt NTC

Els portaveus de Més, Amparo Piquer; Iniciativa, Alberto Ibáñez i Verds Equo, Paula Espinosa, han comparegut davant dels mitjans per a explicar l'acord. Piquer, la portaveu de la pota majoritària del partit, ha defensat que "és una gran notícia" perquè "suposa que tornarem a tindre una veu valenciana a Europa", una cosa tan important en aquests moments". També ha agregat que aquest és un pacte "satisfactori" i "sempre s'ha estat en el marc de l'acord" amb Sumar.

Piquer ha defensat que tindran la possibilitat de dir des de l'Europarlament que "no a l'ampliació del port de València, no a les plantes de molt alta tensió de Castelló i no a la degradació de la costa alacantina". 

 "És un dia important per a Compromís i per als valencians i valencianes perquè hem sigut capaços de llançar novament una candidatura plural i oberta", ha afegit per la seua banda Ibáñez. Compromís ha remarcat que el marc europeu és "complicat" i per això la presència de la coalició a Europa és important.

I Espinosa ha celebrat que en aquestes eleccions, "per fi, es podrà votar una llista de lluita contra el canvi climàtic, que és un dels principals reptes globals que tenim".

Oltra "no és patrimoni solament de Compromís"

D'altra banda, preguntats per la possible presentació d'Oltra a aquests comicis, Ibáñez ha assenyalat que Oltra "no és patrimoni solament de Compromís, és una dona que traspassa fronteres partidistes, és un símbol i la seua trajectòria i el seu llegat és inqüestionable per a moltíssima gent, i particularment per a una generació que va créixer políticament amb ella".

El pacte al Congrés no ha perillat 

Piquer ha deixat clar que la negociació entre les dos formacions no ha posat en perill "en cap cas" el pacte de Sumar i Compromís al Congrés, que s'ha mogut dins del marc de l'acord que tenen. La responsable ha remarcat també que Compromís i Sumar són dos organitzacions diferenciades i que tenen una "relació bilateral". "La no competència electoral és un acord que tenim també de l'anterior negociació amb Sumar", ha remarcat Piquer. 

També et pot interessar

stats