Compromís escenifica la pau interna en una executiva ordinària del partit

Joan Baldoví no ha assistit a la reunió al·legant incompatibilitats amb l'agenda de diputat al Congrés

El candidat a les primàries de Compromís per a les eleccions autonòmiques, Joan Baldoví
El candidat a les primàries de Compromís per a les eleccions autonòmiques, Joan Baldoví / Biel Aliño (Efe)

Compromís ha escenificat aquesta vesprada la pau interna amb la celebració d'una executiva ordinària centrada en temes fiscals i pressupostaris, en què s'han tractat temes com la baixada d'impostos a les classes treballadores o la creació d'un nou impost de luxe, entre altres matèries econòmiques. La reunió també ha servit per a oferir a l'exterior una imatge d'unitat després de les discrepàncies provocades per l'anunci de la candidatura de Joan Baldoví a les primàries de la formació per a presidir la Generalitat. La coportaveu de Compromís, Águeda Micó, ha assegurat que "no pot haver-hi una reconciliació quan no hi ha hagut una ruptura".

L'anunci de la candidatura, fet a Madrid des d'una televisió estatal, va agafar a contrapeu Iniciativa, una de les potes de la coalició valencianista, que aquest dissabte va plantar Més (antic Bloc), la formació de Baldoví, en un acte a Alacant, el primer en terres valencianes des que va postular-s'hi. 

Iniciativa va justificar l'absència a través d'un comunicat pel fet de "no compartir les formes organitzatives en el nou context". Entrevistat aquest dimarts per À Punt, el portaveu d'Iniciativa Alberto Ibáñez ha matisat que l'hagueren acompanyat s’haguera interpretat que era “per a llançar un candidat abans d’hora”.

Precisament, el diputat no ha estat present a aquesta reunió, una absència esperada, ja que Baldoví ja havia avançat aquest matí que no assistiria per l'agenda al Congrés, si bé insistia a dir que no hi ha obert cap conflicte intern. Així, no s'ha retrobat amb la vicepresidenta Aitana Mas, a qui vorà en persona el pròxim 9 d'octubre.

Mas ha assegurat aquest matí que ha parlat del tema directament amb Baldoví i li ha traslladat "des de la normalitat" la seua discrepància. "Crec que parlant s'entén la gent. He traslladat que Iniciativa no hi està d'acord i res mes. És una qüestio de parlar de disconformitats que hi puga haver. No suposa cap drama més que tots estem informat en tot moment i dels passos que es faran", ha explicat aquest dimarts en un acte a Elx. El pronunciament ha tingut lloc la vespra de l'executiva, que ha reunit totes les parts.

En el rerefons d'aquesta crisi hi ha la possibilitat que Iniciativa proposara o negociara un candidat propi per a la carrera a la Generalitat, començant per la mateixa Aitana Mas. També hi plna com encaixar electoralment la seua antecessora i líder d'Iniciativa, l'exvicepresidenta Mónica Oltra, en cas d'un resolució judicial favorable abans de les eleccions. "L'experiència sobre com funciona la justícia ens indica que probablement no siga així", ha explicat Baldoví en l'entrevista a Efe. "És bo que tots perceben que si hi ha un jugador amb una lesió de lligament creuat en la banqueta, hi ha una altra persona que ix a cobrir la baixa fins que es recupere". 

Preguntat a Les Notícies del matí d'À Punt, el portaveu d'Iniciativa Alberto Ibáñez ha explicat que el seu partit es va assabentar de la decisió del portaveu de Compromís a Madrid “en poc de temps i sense marge”, tres dies abans que ho anunciara públicament, si bé ha volgut llevar ferro a la crisi i ha descartat cap trencament, com també va fer la secretària general de Més Compromís, Àgueda Micó, dies abans en la ràdio d'À Punt. Ibáñez ha recordat, però, que els moments de confeccionar les llistes “són durs” per a tots els partits i ha augurat que en Compromís “no serà menys”.

També et pot interessar

stats