El comité nacional del PSPV dona el tret d'eixida a les primàries per a succeir Puig

S'espera que Morant i Bielsa desvelen al llarg d'aquest cap de setmana si finalment són candidats a dirigir el partit

Carlos Fernández Bielsa, Diana Morant i Alejandro Soler, els aspirants a succeir a Ximo Puig al capdavant del PSPV
Carlos Fernández Bielsa, Diana Morant i Alejandro Soler, els aspirants a succeir a Ximo Puig al capdavant del PSPV / À Punt NTC
27 de gener 2024 - 06:30

El PSPV reuneix aquest dissabte el seu comité nacional per a aprovar i oficialitzar el procés congressual de què haurà d'eixir el nom del nou o la nova secretària general del partit. La trobada, que comença a les 10:30 h del matí, estarà presidida per l'actual secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, i té com a únic punt del dia la convocatòria del congrés nacional extraordinari del PSPV-PSOE, que se celebrarà del 22 al 24 de març a Benicàssim (Plana Alta).

La data és pública des que dilluns passat el partit celebrara la seua comissió executiva, en la qual també es va pactar el calendari a seguir fins a arribar al colofó del cap de setmana del 24 de març. Així les coses, una vegada quede aprovada la convocatòria del congrés aquest dissabte, els i les aspirants a candidat per a dirigir el PSPV podrien oficialitzar les seues candidatures.

A hores d'ara, aquest pas només l'ha donat el diputat a les Corts i secretari general de la província d'Alacant, Alejandro Soler, que el divendres de vesprada va anunciar en una roda de premsa celebrada a la seu del PSOE de l'agrupació local d'Elx (Baix Vinalopó), la seua decisió d'encapçalar una proposta "oberta i integradora” de tota l’organització: “No és una candidatura per a qui s'hi vulga sumar, sinó per a qui vulga conformar-la amb nosaltres. Volem representar tota la Comunitat Valenciana. Per això hi ha representants de les tres províncies”, va remarcar.

Ni el secretari general de la província de València, Carlos Fernández Bielsa, ni la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, aposta personal del president del govern espanyol i també de Ximo Puig, han manifestat de manera formal la seua voluntat de dirigir el PSPV i, per tant, de concórrer a les primàries. És per això que s'espera que siga al llarg d'aquest cap de setmana quan desvelen si finalment seran candidats.

Perquè el calendari corre i les precandidatures s'hauran de presentar entre el dilluns 29 i el dimarts 30 de gener. Seguidament, del 31 al 7 de febrer al migdia, es recolliran els avals, i el mateix dimecres 7 es proclamaran provisionalment els candidats. Del 8 al 23 de febrer, els candidats o les candidates podran dur a terme una campanya d’informació. I el diumenge 25 de febrer se celebrarà la primera votació i, en cas que no hi haja un resultat definitiu, es durà a terme una segona volta el 3 de març. Finalment, després de les eleccions autonòmiques de Galícia (18 de febrer) i de la celebració de la Magdalena i Falles, se celebrarà el congrés extraordinari de Benicàssim.

Tot i que l'actual direcció del PSPV apostava per teixir una candidatura de consens, amb l’objectiu d’evitar la celebració de primàries i oferir una imatge de partit fort, aquesta perspectiva sembla llunyana en aquest moment en què tot apunta que els socialistes valencians s'encaminen a unes primàries amb tres contendents.

Alejandro Soler va apuntar aquest divendres que "en una formació, els secretaris generals han de ser elegits pels militants, no pels dirigents” i Carlos Fernández Bielsa ja va presentar la setmana passada un equip amb diversos integrants socialistes de les tres províncies per a preparar un programa polític de "renovació, modernització i impuls" del PSPV. Morant és l'única dels tres aspirants que advoca de manera pública per una candidatura única i aquest mateix divendres de matí es va mostrar disposada a dialogar amb Soler per a negociar-la.

També et pot interessar

stats