Comença el tercer judici contra Rodrigo Rato, processat per l'origen de la seua fortuna
L'exvicepresident del govern espanyol amb el PP seu al banc dels acusats, amb setze investigats més, per increments patrimonials no justificats de 15,6 milions i un presumpte frau a Hisenda de 8,5 milions
En solitari i sense respondre a les preguntes dels periodistes, ha arribat a l'Audiència Provincial de Madrid l'exvicepresident del govern i exministre d'Economia del primer govern del Partit Popular, Rodrigo Rato. Des d'aquest divendres seu al banc dels acusats, amb setze investigats més, per les sospites sobre l'origen il·lícit d'una part de la seua fortuna. És el tercer judici en què Rato compareix com a imputat, després del procés per les targetes black de Caja Madrid i el de l'eixida a borsa de Bankia.
La secció setena de l'audiència provincial jutja Rato més d'un any després que el jutjat d'instrucció número 31 de Madrid remetera les actuacions per a l'inici de la vista oral, després de set anys d'investigació en un procediment que acumula més de 70.000 documents. Les sessions, que començaran amb l'habitual plantejament de les qüestions prejudicials de les parts, es prolongaran fins al 23 de maig del 2024. L'interrogatori a Rato està programat per al 9 de gener.
L'exministre d'Economia i l'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional està acusat d'onze delictes contra la hisenda pública entre els anys 2005 i 2015, un delicte de blanqueig de capitals i un altre de corrupció entre particulars en la concessió de les campanyes publicitàries de Bankia a les agències Zenith i Publicis en la seua etapa al capdavant de l'entitat.
La Fiscalia assegura haver identificat increments patrimonials no justificats entre 2005 i 2015 per valor de 15,6 milions, més rendiments de capital mobiliari en l'exterior no declarats a Hisenda i un frau de 8,5 milions a l'Agència Tributària. Així mateix, veu "indicis raonables" del cobrament de comissions durant l'etapa com a president de Bankia pels contractes de la publicitat de l'eixida a borsa de l'entitat amb les agències Publicis i Zenith, que suposadament s'haurien derivat a diverses societats per a "difuminar l'origen dels diners".
Juntament amb Rato figuren com a acusats per delicte fiscal el que fora administrador d'algunes de les seues societats, Miguel Ángel Montero, o l'ex secretari general de Telefónica Ramiro Sánchez de Lerín, entre altres. Pel delicte de blanqueig de capitals es troba també acusat l'excunyat, Santiago Alarcó, i pel de corrupció entre particulars hi ha José Manuel Fernández Norniella, antiga "mà dreta" de l'exministre, i la seua antiga secretària, Teresa Arellano.
En llibertat condicional després d'una condemna i una absolució
L'octubre del 2018, Rato va ser condemnat a una pena de quatre anys i mig de presó per l'ús indegut de targetes de crèdit opaques a la fiscalitat durant la seua presidència en Caja Madrid. Per contra, va ser absolt el 2020 en el procés sobre la presumpta manipulació dels comptes de Bankia per a l'eixida a borsa.
Després de l'absolució i, una vegada complida la quarta part de la condemna, va abandonar la presó en accedir al tercer grau, un règim de semillibertat que li permet complir la resta de pena al domicili, sota control telemàtic. Des de febrer del 2021 està en llibertat condicional, que s'ha aplicat tenint en compte que és major de 70 anys i que ha participat en un programa de rehabilitació.