Comença el debat dels pressupostos, que s'aprovaran dimecres

Entre aquest dilluns i el dimarts es debatran les esmenes dels partits, encara que l'oposició ja ha anunciat que votarà en contra dels pressupostos per "irreals"

Imatge d'arxiu de l'hemicicle de les Corts, el passat 20 d'octubre de 2021
Imatge d'arxiu de l'hemicicle de les Corts, el passat octubre / Rober Solsona (Europa Press)

El ple que donarà llum verda als pressupostos de la Generalitat per a 2022 comença aquest dilluns a les Corts. El debat s'allargarà fins dimecres, quan els comptes públics quedaran aprovats definitivament després de l'acord a què van arribar els tres socis del Botànic.

Amb una xifra total de 27.967,5 milions d'euros, els pressupostos per al 2022 representen un 9,1% més que el que estava previst per a enguany. Els departaments de Sanitat, Educació, Igualtat, Habitatge i Ocupació tindran la inversió més gran, amb 17.300 milions d'euros en total.

La setmana passada ja es van debatre les esmenes parcials als pressupostos. Algunes de les de l'oposició van ser aprovades; entre elles, dues del PP per a impulsar la formació específica en matèria de tractament adequat a persones amb discapacitat, i una per a impulsar la digitalització de l'administració de justícia.

També es va aprovar una esmena de Ciutadans per a impulsar la formació en la prevenció d'abusos sexuals en l'esport de tots els professionals que intervenen en l'esport formatiu practicat per menors, que va comptar amb el suport de tots els grups.

No obstant això, es van rebutjar les esmenes del PSPV i Compromís, per una banda, i d'Unides Podem per l'altra, en les que demanaven incrementar en dotze i dèsset milions d'euros respectivament el finançament d'À Punt en 2022. Aquestes es tornaran a debatre aquesta setmana en el ple, durant el debat final abans de l'aprovació dels comptes públics de la Generalitat de 2022.

Entre els punts que més debat generaran està la taxa turística, que els socialistes rebutgen, la partida per al sector audiovisual o la pujada del sou als alts càrrecs, molt criticada per la dreta.

L'oposició ja ha avançat que votarà en contra dels pressupostos en considerar-los "irreals". En concret, la síndica de Ciutadans a les Corts, Ruth Merino, els ha qualificats de "miops i curtterministes, amb ingressos utòpics i partides fictícies". La portaveu ha demostrat la seua "decepció" després que els partits del Botànic sols hagen aprovat cinc esmenes de les quasi 500 que va presentar la formació taronja.

L'últim debat de Fran Ferri com a síndic de Compromís

Aquest serà l'últim debat del síndic de Compromís, Fran Ferri, que va anunciar el passat divendres que deixava l'acta de diputat per a tornar a la seua carrera professional. Però l'eixida del portaveu no és l'únic canvi en les sindicatures dels partits durant aquesta legislatura.

Naiara Davó va ser la primera, a qui va substituir Pilar Lima en les files d'Unides Podem. Ruth Merino va reemplaçar a Toni Cantó en Ciutadans, i María José Català a Isabel Bonig en el Partit Popular. Des del començament de les legislatures sols es mantenen dos síndics: el socialista Manolo Mata i Ana Vega, de Vox, que ha continuat en el seu lloc a pesar de les parades per la seua maternitat i el positiu en Covid.

També et pot interessar

stats