El sector audiovisual demana més recursos per al pressupost d'À Punt

Productores, guionistes, periodistes i actors i actrius alerten que la reducció prevista el 2022 afectarà centenars de llocs de treball de la indústria audiovisual

Vista de l'edifici d'À Punt Mèdia, a Burjassot

La retallada en el pressupost d'À Punt per a 2022 ha despertat les crítiques en bloc del sector audiovisual i altres col·lectius professionals vinculats. Productores, guionistes, periodistes i actors i actrius alerten que la reducció prevista —que suposa que la radiotelevisió autonòmica pública comptarà amb 66,9 milions d'euros— afectarà centenars de llocs de treball de la indústria audiovisual i demanen al govern valencià que rectifique i augmente els recursos per a finançar l'ens. Els comptes autonòmics per a l'any que ve contemplen una minva d'un 1,65% en comparació amb l'exercici actual, vora dos milions menys. A això cal afegir els deu milions que deixarà d'ingressar l'ens a causa dels desajustos en l'IVA.

Des de la Plataforma d'Associacions de Productores Valencianes han alertat que l'audiovisual valencià es troba "en risc de desaparéixer" i que la proposta econòmica actual per a la cadena "suposaria la destrucció de més de 1.000 llocs de treball en les empreses del sector" i la cancel·lació de produccions. Per això, en un comunicat signat per Animat, PAV, Avant, Avepa i AAA, es reclama al Consell que complisca "la llei de finançament d'À Punt", que fixa en el 0,3% del pressupost autonòmic global el mínim —amb la proposta actual es queda en el 0,28%— i n'augmente la dotació perquè la radiotelevisió pública puga oferir "un servei de qualitat".

"Considerem que els pressupostos de la Generalitat haurien d'aportar a À Punt una xifra superior als 84 milions d'euros [...] i en els següents, de manera progressiva, aspirar a aconseguir el 0,6% màxim del pressupost que marca la llei de creació de l'ens", assenyala l'entitat. Aquest dijous té previst reunir-se amb representants d'Unides Podem, primer, i del PSPV, després, per a traslladar-los les seues peticions.

Escriptors de l'Audiovisual Valencià (EDAV), associació que representa els guionistes de la Comunitat Valenciana, també s'ha sumat a les reivindicacions del sector i ha manifestat la seua preocupació per la partida destinada a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) en l'avantprojecte de pressupostos de la Generalitat per a 2022: "Si nosaltres no contem les nostres històries, ningú ho farà". Temen que la baixada pressupostària suposarà que moltes produccions deixen de contractar-se i que es veurà més afectada la ficció autonòmica en la televisió pública.

Igualment descontents s'han mostrat des de la Unió de Periodistes Valencians, ja que qualifiquen d'"insuficient" la quantia prevista per a l'exercici vinent. "Lamentem que ni tan sols s'haja tingut en compte el canvi de criteri en el pagament de l'IVA, que suposa una retallada del 21% i malmet, per tant, la viabilitat econòmica de l'ens", recalca l'organització professional en un comunicat. També alerta que la retallada pressupostària significarà que "moltes produccions deixaran de contractar-se i les condicions laborals per als treballadors de les productores que oferisquen els serveis en À Punt empitjoraran". 

El sindicat Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) s'ha pronunciat també contra la dotació que l'executiu valencià reserva a À Punt per a 2022, que ha rebut amb "indignació i moltíssima preocupació" perquè suposa "un colp mortal" per a un sector que ha sigut dels més afectats en la pandèmia. "Les conseqüències d'aquesta decisió del Consell seran devastadores per al sector: productores, tècnics, empreses de serveis, doblatge, guionistes, actors, actrius, etc.", ha advertit l'entitat a través d'un comunicat.

També et pot interessar

stats