Comença a Alacant la Cimera Euromediterrània on es discutirà sobre regles fiscals i el límit al gas

Puig ha destacat el valor "simbòlic i reputacional" que suposa que la ciutat aculla la cimera i que els líders polítics comproven l'"acolliment i hospitalitat" del territori valencià

Una foto de família de la cimera
Una foto de família de la cimera / Efe

La IX Cimera Euromediterrània Med9 que reuneix a Espanya, Portugal, França, Itàlia, Grècia, Malta, Xipre, Eslovènia i Croàcia, ha començat aquest divendres a la vesprada a Alacant amb la discussió sobre les regles fiscals de la Unió Europea, la crisi energètica i el límit del preu al gas com a principals temes damunt de la taula.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, exerceix d'amfitrió davant dels líders europeus del sud del continent en aquest fòrum informal de consultes l'objectiu de les quals és discutir els temes més candents a la Unió Europea i exposar una visió conjunta per a plantejar solucions.

Abans de l'inici oficial de la cimera hi ha hagut un dinar en Casa Mediterrani dels nou líders amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel. Previsiblement, s’han abordat qüestions d'interés de l'àrea mediterrània i en concret la qüestió migratòria, segons fonts de l'Elisi.

En la primera sessió de treball, que ha començat a la Ciutat de la Llum, també estan convidats els titulars de la Comissió i el Consell. En ella, s'ha debatut sobre autonomia estratègica, i s'ha centrat essencialment en la crisi energètica actual amb la vista posada en el consell extraordinari de ministres del 13 de desembre i en la proposta de límit al preu del gas de 275 euros plantejat per Brussel·les.

La reunió entre Sánchez i Macron es cancel·la 

Estava previst que aquesta vesprada tinguera lloc una reunió bilateral entre Sánchez i Macron, però s'ha cancel·lat a última hora, segons han confirmat fonts de La Moncloa. 

Asseguren que la cancel·lació de la trobada es deu a una mera qüestió de temps i al fet que les agendes dels líders es troben carregades i han precisat que al llarg del dia hi ha hagut una discussió interessant.

En la trobada estava previst discutir sobre la llei de reducció de la inflació dels Estats Units, aprofitant que Macron es va reunir la setmana passada a Washington amb el president Joe Biden, davant del qual va criticar que els subsidis que preveu resultaran perjudicials per a la indústria europea.

La segona sessió de treball, ja sense Von der Leyen ni Michel, ha començat a les 18:30 hores i ha permés als nou líders discutir sobre governança econòmica i sobre la proposta que ha fet la Comissió Europea de cara a la reforma de les regles fiscals. També ací, en Moncloa veuen postures bastant afins dels socis del sud. D'aquesta cita eixirà, com en ocasions anteriors, una declaració conjunta en la qual a més dels citats temes també se n'abordaran uns altres d'interés, com el Mediterrani i el veïnatge sud o la seguretat alimentària. També es farà alguna menció a la qüestió migratòria.

Acord sobre el corredor d’hidrogen

La cimera del Med9 arranca després que aquest mateix matí es duguera a terme una altra trobada, la de l'H2MED que ha reunit Sánchez, Von der Leyen, el primer ministre de Portugal, António Costa, i el president de França, Emmanuel Macron, per a escenificar l'acord sobre el corredor d'hidrogen verd entre els tres països. El projecte tindrà un cost total de 2.850 milions d'euros i entrarà en vigor el 2030, segons han traslladat en una declaració conjunta.

Puig destaca el valor "simbòlic i reputacional" de la cimera per a Alacant

Després del dinar informal, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat el valor "simbòlic i reputacional" que suposa que Alacant aculla la cimera i que els presidents i primers ministres de nou països comunitaris comproven l'"acolliment i hospitalitat" del territori valencià.

"Els primers ministres han vist com és aquesta terra", ha assenyalat Puig, que ha explicat que durant el dinar ha tingut oportunitats "d’expressar-los el sentit d'una terra oberta i hospitalària com és Alacant i la Comunitat Valenciana".

Meloni, la gran absent

La gran absent a Alacant ha sigut la primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, que ha cancel·lat el seu viatge a última hora per un procés gripal. Estava previst que mantinguera una reunió bilateral amb Sánchez en el marc de la cimera, però la trobada haurà de ser posposada.

Sánchez ha mantingut aquest mateix matí una conversa telefònica amb la primera ministra italiana, segons ha indicat en un missatge en Twitter. El cap de l'executiu ha lamentat que Meloni no haja pogut viatjar a Espanya i ha deixat la porta oberta a una futura trobada.

També et pot interessar

stats