Arranca a Alacant la IX Cimera Euromediterrània

El govern aprofitarà per a parlar amb França sobre el corredor d'hidrogen verd i també per tindre una trobada bilateral amb la primera ministra italiana, Georgia Meloni

Macron, Von der Leyen i Pedro Sánchez a la IX Cimera Euromediterrània que se celebra a Alacant
Macron, Von der Leyen i Pedro Sánchez a la IX Cimera Euromediterrània que se celebra a Alacant / À Punt
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de desembre 2022 - 06:35 Actualitzat: 09 de desembre 2022 - 16:23

Arranca a Alacant la IX Cimera Euromediterrània EU-MED9, un fòrum que reuneix els països de l’arc mediterrani, en el qual, a més d'Espanya, participaran França, Itàlia, Portugal, Grècia, Xipre, Malta, Eslovènia i Croàcia. A la cita assistiran la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, com a convidats.

Aquesta trobada es completarà, també hui divendres, amb una altra sobre el corredor d'hidrogen verd Barcelona-Marsella, en la qual participaran el president del govern, Pedro Sánchez, el president de França, Emmanuel Macron, i el president de Portugal, António Costa. Von der Leyen s'unirà a aquesta trobada, en què tractaran la futura connexió energètica entre Barcelona i Marsella, pactada el mes d'octubre passat a Brussel·les per Sánchez, Costa i el president francés, com a alternativa a la interconnexió transpirinenca del MidCat. Els tres països implicats en el projecte, conegut com a BarMar, volen presentar-lo abans del 15 de desembre a la Comissió Europea, segons van avançar fa uns dies Sánchez i Costa.

El president espanyol, a més, aprofitarà per a tindre una trobada bilateral, en els marges d'aquesta cimera, amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni. El programa de la trobada, que té lloc a la Ciutat de la Llum d'Alacant, preveu dues sessions plenàries entre les quals tindrà lloc la tradicional foto de família.

Temes que es posaran damunt de la taula

Durant l'última cimera, que va ser a Atenes fa un any, els governants de l'arc mediterrani europeu van parlar de migració i crisi climàtica, amb la intervenció també de Von der Leyen.

Llavors es van comprometre a promoure conjuntament la protecció de la biodiversitat, la gestió dels boscos i els ecosistemes marins, la prevenció de desastres ecològics i l'organització de la protecció civil.

A Alacant, previsiblement, tornaran a parlar d'aquests assumptes després d'un estiu catastròfic d'incendis forestals i una sequera pertinaç. La crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna i les tensions geopolítiques amb Rússia serà un altre dels temes de què parlaran en la trobada.

També et pot interessar

stats