L'ultra Giorgia Meloni es converteix en la primera dona al capdavant del govern d'Itàlia

La líder ultradretana ha jurat aquest dissabte el càrrec, després d'haver anunciat la formació del seu gabinet, que inclou com a vicepresidents Matteo Salvini i Antonio Tajani

Meloni en la cerimònia de jurament del càrrec
Meloni en la cerimònia de jurament del càrrec / Guglielmo Mangiapane
22 d'octubre 2022 - 11:30

Giorgia Meloni s'ha convertit aquest dissabte en la primera dona a ocupar el càrrec de primera ministra de la història d'Itàlia. La líder dels ultradretans Germans d'Itàlia (FdI), que va ser la guanyadora clara de les eleccions del 25 de setembre, ha jurat el càrrec aquest dissabte en una cerimònia oficial davant el cap de l'Estat, Sergio Mattarella.

"Jure ser fidel a la República, complir lleialment la Constitució i les lleis i exercir el meu mandat i les meues funcions en l'interés exclusiu de la nació", ha pronunciat al Saló de les Festes del Palau del Quirinal a Roma.

Tot seguit ho ha fet la resta dels seus 24 ministres, començant pels dos vicepresidents, Matteo Salvini i Antonio Tajani, respectius exponents de la ultradretana Lliga i de la conservadora Forza Itàlia, els altres dos partits de la coalició dretana que van guanyar les eleccions.

Aquest divendres, Meloni va anunciar que Salvini també tindrà la cartera d'Infraestructures i Mobilitat Sostenible, i Tajani la d'Exteriors.

Al jurament han estat presents tots els ministres i, com dicta el protocol, ha faltat el sotssecretari de la presidència del govern, Alfredo Mantovano, que assumirà el càrrec durant el primer Consell de Ministres aquest diumenge.

Així, el govern de Meloni es reparteix entre els tres partits de la coalició de la dreta guanyadora de les eleccions generals: huit ministres de FdI, quatre de la ultradretana Lliga de Matteo Salvini i cinc de Forza Itàlia de Silvio Berlusconi, a més de nou tècnics.

Aquest diumenge s'escenificarà el traspàs de poders amb el primer ministre ixent, Mario Draghi, i Meloni presidirà per primera vegada el Consell de Ministres.

Després serà el moment de la investidura de l'executiu en les dues seus del Parlament, el Senat i la Cambra dels Diputats, un formalisme perquè la dreta compta amb majoria absoluta.

També et pot interessar

stats