Salvini i Tajani seran vicepresidents del nou govern italià de Giorgia Meloni

Giancarlo Giorgetti, un moderat de la Lliga, s'ocuparà de la important cartera d'Economia, un dels altres llocs clau del seu executiu

Giorgia Meloni en un moment després de conèixer el resultat electoral el passat 25 de setembre
Giorgia Meloni en un moment després de saber el resultat electoral el passat 25 de setembre

La candidata a la presidència del govern italià, Giorgia Meloni, ha fet pública aquest divendres de vesprada la llista dels vicepresidents i ministres que formaran el seu gabinet, el primer de la història d’Itàlia encapçalat per una dona. La principal novetat és la incorporació del secretari general de la Lliga Nord i exministre de l’Interior amb l’anterior govern, Matteo Salvini, com a vicepresident del govern italià. Antonio Tajani, expresident del Parlament Europeu, serà el vicepresident segon.

A més Salvini obté la cartera d’Infraestructures i Tajani, mà dreta de Berlusconi, s'ocuparà de la d'Exteriors. Giancarlo Giorgetti, un moderat de la Lliga, en la important cartera d'Economia, en els llocs clau de l'executiu.

En total, el Govern de Meloni tindrà 24 ministeris i un sotssecretari de la Presidència (Alfredo Mantovano), dels quals huit aniran al seu partit, quatre a la Lliga i sis a Forza Itàlia, mentre que sis estaran dirigits per tècnics. Al nou executiu hi ha sis dones. Són dues menys que les que incorporava el govern de l’anterior president, Mario Draghi.

D'altra banda, l’expremier Silvio Berlusconi, que es va presentar amb Meloni i Salvini en coalició a les eleccions generals s’ha quedat fora. Després d’anunciar un a un els ministres que compondran el seu nou govern, la presidenta ha enumerat també els ministres sense cartera que hi haurà al nou consell de ministres. Meloni proposarà als secretaris d’Estat en la primera reunió que mantinga el nou gabinet. 

El jurament tindrà lloc aquest dissabte

L’anunci ha tingut lloc vora les sis de la vesprada i ha estat precedit per les paraules del secretari general del Palau del Quirinal, Ugo Zampetti. La líder ultradretana s’ha reunit aquest divendres de matí amb el president de la República Italiana, Sergio Mattarella, que ha donat la confiança a la candidata perquè formara govern, tenint en compte el clar resultat electoral que va obtindre la coalició que encapçalava la presidenta de Germans d’Itàlia en les eleccions celebrades el passat 25 de setembre. 

El jurament del nou govern Meloni es produirà aquest dissabte a les 10 hores del matí. El traspàs de poders del govern anterior, s’escenificarà amb la tradicional cerimònia de la campaneta, en la qual l’antecessor, en aquest cas el tècnic Mario Draghi, entregarà a la successora una campana en miniatura que simbolitza l’assumpció del poder. La líder de Germans d’Itàlia es traslladarà a continuació al palau Chigi, la residència oficial dels presidents del governs italians, per a començar el seu mandat. 

També et pot interessar

stats