Ciutadans obri l'assemblea general amb la missió de superar les tensions del procés de refundació

Els possibles canvis d'imatge, les incompatibilitats de la nova direcció i el futur del grup del Congrés, entre les incògnites per a resoldre

Assemblea general de Ciutadans a Madrid / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
14 de gener 2023 - 06:30 Actualitzat: 14 de gener 2023 - 18:41

Ciutadans fa aquest cap de setmana la sisena assemblea general, una cita amb què acabarà el procés de refundació i amb la qual pretén tancar les ferides obertes en les últimes setmanes per l'elecció de la nova direcció.

Una crisi que, a casa nostra, s’ha saldat amb la dimissió de Ruth Merino com a portaveu de la formació taronja a les Corts i la renúncia a l'acta de diputada autonòmica per considerar que la refundació del partit no canviarà "res".

La formació ja tenia al cap la refundació abans de les eleccions d'Andalusia de juny del 2022, uns comicis amb què va desaparéixer del Parlament andalús, fet que va accelerar els plans de Ciutadans davant de les successives desfetes electorals.

Durant la campanya per a les primàries, les candidatures rivals s'han llançat retrets, però també han fet moltes crides a la unitat. Després de la votació de dijous, que es va saldar amb la victòria de la candidatura de Patricia Guasp, secundada per la ja exlíder del partit Inés Arrimadas, va tornar a expressar-se en aquesta línia i Edmundo Bal, el seu rival, va parlar d'"integració".

La cita d'aquest cap de setmana servirà per a ratificar la nova executiva, els nous estatuts, qüestions programàtiques i el full de ruta que guiarà al "nou Ciutadans", en paraules de Guasp. Una àrdua tasca que, a més, haurà de tornar a fer atractiu un partit que es juga la supervivència en les cites electorals del 2023. Una de les quinze persones que formen part de l'executiva i que dissenyaran el futur de la formació és la valenciana Mamen Peris, qui va assumir el càrrec de Merino com a coportaveu en funcions i que es fixarà la pròxima setmana. La diputada considera la seua nova posició un "repte molt gran" i ha reiterat que Ciutadans no estan "ni plegats al PP ni plegats al PSOE: nosaltres tenim el nostre espai propi i és el que defensarem".

A banda de Peris, el regidor a l'Ajuntament de València i secretari d'Acció Institucional, Narcís Estellés, i la secretària d'organització de Citadans a la Comunitat Valenciana, Teresa Ortiz, formaran part de l'executiva nacional a partir d'aquest dissabte.

També està previst que es revelen canvis d'imatge aconsellats en el procés de refundació per a intentar revitalitzar la marca del partit.

Un dels aspectes que més interés suscita de l'assemblea és si finalment tirarà avant una esmena referida a la incompatibilitat entre la secretaria general del partit i els càrrecs públics. El triat per al lloc, Adrián Vázquez, és eurodiputat i portaveu de la formació en el Parlament Europeu L'eurodiputat ha ressaltat que "ha sigut la part més esmenada" i s'ha mostrat convençut que la incompatibilitat s'eliminarà.

Arrimadas deixa la presidència assumint els seus errors

La ja exlíder de Ciutadans Inés Arrimadas s'ha acomiadat aquest dissabte com a presidenta de la formació amb un discurs en el qual ha assumit els errors que haja pogut cometre en els seus quasi tres anys al capdavant del partit.

La portaveu dels liberals en el Congrés ha avisat que “aquest partit és tan important per a Espanya, que és molt més important que les persones”.

El PP estarà present en l’assemblea

Amb l'eslògan "Radicalment lliures", l’acte començarà aquest dissabte a Madrid, on està previst que la nova executiva prenga possessió dels càrrecs. Encara que Guasp va “deixar clar” que “no hi haurà socis preferents” de cara als pactes postelectorals, el Partit Popular, que ha confirmat que enviarà una representació, ha estat convidat a l’acte.

També et pot interessar

stats