Catalá carrega contra els pressupostos de la Generalitat: "El model que cal seguir és el d'Andalusia i de Madrid"

La síndica del PP valencià a les Corts defensa l'esmena a la totalitat del seu grup als comptes autonòmics del 2023 i qualifica de "raquítica" la reforma fiscal del Botànic

La síndica del PP valencià a les Corts, María José Catalá, entrevistada aquest dijous en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El Partit Popular valencià rebutja frontalment els pressupostos de la Generalitat per al 2023 perquè no reflecteixen el model de govern que ells defensen per a fer front a l'actual context econòmic, marcat per una inflació disparada i l'encariment de la llum i el gas. La secretària general de la formació i síndica en les Corts, María José Català, ha explicat aquest dijous, entrevistada en Les notícies del matí, la posició del grup, que ja ha avançat una esmena a totalitat dels comptes autonòmics, tot i que no descarten presentar també d'altres parcials que "negociaran" amb la resta. "No representa el nostre model per a aquest context econòmic. El model que cal seguir és el d'Andalusia i Madrid: abaixar impostos i ajustar-se el cinturó", ha resumit Catalá.

La parlamentària del PP valencià ha carregat contra el projecte de pressupostos presentat pel tripartit del Botànic perquè, al seu juí, comporta "qüestions lamentables". Per exemple, que s'augmente la recaptació en 2.000 milions d'euros, però a pesar d'això, l'estalvi mitjà per ciutadà en impostos siga de només 111 euros. O que, paral·lelament, els alts càrrecs del govern valencià s'apugen el salari en 3.000 euros anuals i es creen set noves entitats públiques. "És vergonyós", ha criticat. 

Rebaixa fiscal "raquítica"

Català s'ha referit també a la reforma fiscal acordada per PSPV, Compromís i Unides Podem. Ha afirmat que el seu partit hi votarà a favor perquè veuen amb bons ulls "tot el que supose una baixada d'impostos" a la ciutadania. A pesar d'això, ha deixat clar que al PP d'ací els sembla "un esforç raquític" en les circumstàncies econòmiques actuals i que només cobreix el 10% dels 1.500 milions que les famílies valencianes s'haurien estalviat si l'haguera dissenyat el seu partit: "Són 150 milions d'euros globals per a tota la població, quan hi ha un sobre recaptació de 1.800 en la Generalitat per la inflació. Benvinguda siga, però fa tard", ha opinat la política popular, que ha reclamat un “sobreesforç” major a l'executiu autonòmic.

Benvingudes siguen les baixades d'impostos, però són un poc raquítiques en aquest context i arriben tard

Crítiques als pressupostos generals per al 2023

La síndica del PP de la Comunitat Valenciana s'ha mostrat també crítica amb els pressupostos generals de l'Estat que ha presentat el govern espanyol per al 2023, els quals entén com un "insult" per a la província d'Alacant, que es queda l'última en inversions. A parer seu, tractar de "compensar" el dèficit de finançament amb una dotació major per a la zona en els comptes autonòmics, com diu que ha fet el govern encapçalat pel socialista Ximo Puig, no soluciona el problema perquè "mostra feblesa".

Segons ha recordat, el PP ja ha presentat esmenes als comptes en el Congrés per a exigir inversions més grans de l'executiu central a Alacant. Catalá s'ha preguntat tot seguit per què el grup socialista en el parlament espanyol no ha fet el mateix i ha retret que cap membre del Consell assistirà a la protesta convocada per l'empresariat d'Alacant aquesta vesprada a la ciutat per a denunciar la situació. 

Horitzó electoral el 2023

En clau electoral, la secretària general del PP de la Comunitat Valenciana ha explicat que la seua candidatura per a optar a l'Ajuntament de València serà “continuista”, encara que hi haurà "incorporacions interessants". I ha afirmat que el seu partit té les mans obertes per a rebre membres d'altres formacions com ara Ciutadans, cosa que ja ha passat a Gàtova. Això sí, ha puntualitzat, de manera excepcional i sempre que aporten dins del projecte popular. "Tenim quadres molt potents en el PP, però això no impedeix que en alguns municipis puntualment incorporem persones d'altres partits", ha subratllat. 

Sempre he dit que Alberto Fabra em pareixeria una gran incorporació, crec que és una persona molt honesta i sensata

Catalá també s'ha mostrat partidària de la inclusió de l'expresident de la Generalitat Alberto Fabra com a cap de llista a Castelló de la Plana, tot i que ha matisat que la decisió final no li correspon a ella, sinó al president del PP valencià, Carlos Mazón. "Sempre he dit que em pareixeria una gran incorporació, crec que és una persona molt honesta i sensata", ha assenyalat sobre Fabra. Menys benevolent s'ha mostrat amb una hipotètica incorporació a les llistes de l'expresident Francisco Camps, una possibilitat que a parer seu està "més condicionada" perquè dependrà "dels processos judicials i les circumstàncies" del moment.

També et pot interessar

stats