Justícia destinarà més de 160 milions per a la lluita contra els incendis forestals

La consellera de Justícia defensa a les Corts que aquest pressupost suposa un increment del 17% en comparació en 2022

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, durant la seua compareixença per presentar els pressupostos de 2023 per al seu departament
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, durant la seua compareixença per presentar els pressupostos de 2023 per al seu departament / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de novembre 2022 - 17:04 Actualitzat: 05 de novembre 2022 - 10:31

La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha anunciat aquesta vesprada a les Corts que el pressupost que destinarà la Generalitat a l'extinció dels incendis forestals el 2023 serà de 161 milions d’euros, un 17% més que en l’actual exercici. Serà la inversió més gran en la història de la institució en aquesta matèria, ha destacat Bravo, i respon a la necessitat d’ampliar la quantitat de medis d’extinció per a fer front a les noves tipologies d’incendis forestals. 

Bravo ha fet aquest anunci al final d'un any especialment dramàtic pel que fa als incendis a la Comunitat Valenciana. El passat estiu, les flames cremaren més de 13.000 hectàrees a la Vall d'Ebo i 19.000 hectàrees el que es va declarar al municipi de Begís.

Dels 717,7 milions pressupostats en total per a la conselleria, a l’àmbit d’Emergències se’n destinaran 184 milions, un 10,06% més que el 2022, que es dedicaran a l’impuls i el disseny de polítiques destinades a millorar la resposta i la capacitat d’anticipació davant de qualsevol risc. Bravo ha detallat que els fons es repartiran en quatre direccions: incrementar el nombre de professionals tant a l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències i a la Societat de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (Sgise) per a enfortir la capacitat d’anticipació a les emergències; augmentar els recursos i ferramentes tecnològiques per a actuar amb major eficàcia; donar suport als ajuntaments per a elaborar, revisar i implantar plans municipals d’emergència; i promoure la formació i especialització dels professionals de la seguretat. 

Creació de la Unitat Valenciana d'Emergència

La consellera de Justícia també ha comunicat la creació de la Unitat Valenciana d’Emergència mitjançant un decret que el Consell aprovarà abans que acabe l’any. 

Al llarg de la seua intervenció, a més, ha destacat el paper rellevant tant de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències i com de la Sgise en una legislatura que ha estat marcada per les emergències, fent referència a la DANA que va assolar el Baix Segura, el temporal Glòria, la pandèmia, la crisi humanitària desencadenada per la invasió de Rússia a Ucraïna i els riscos derivats del canvi climàtic (grans incendis i fenòmens meteorològics).

Més mitjans a l'assistència a les víctimes de violència masclista

Els pressupostos del 2023 contemplen una acció col·lectiva per a erradicar la violència de gènere en totes les formes –ha dit Bravo–, i per això la seua conselleria destinarà 4,4 milions d’euros a la xarxa d’oficines d'assistència a les víctimes de violència masclista; 2,3 milions a les oficines de denúncia; 6,9 milions a l’assistència jurídica gratuïta a les dones que pateixen violència de gènere i les seues criatures, i 4 milions a les unitats de valoració integral. També es destinaran 600.000 euros als dos nous jutjats exclusius que es posaran en funcionament enguany i cinc milions per als que s’obriran l’any vinent, perquè “aspirem a una jurisdicció especialitzada i exclusiva que conega la violència de gènere”, ha assenyalat la consellera. Tot i això, Bravo ha assegurat que li sembla poc, perquè “contra el terrorisme masclista tot em sembla poc”. 

La consellera també ha fet menció a les iniciatives legislatives posades en marxa pel Consell per a aconseguir que la Comunitat Valenciana siga la primera a aconseguir l’abolició de la prostitució. En aquest sentit, ha remarcat que de les deu accions de l’estratègia abolicionista encara està pendent la tramitació de la codificació de la llei d’espectacles i carreteres i que cal tirar-la avant “perquè no podem suportar que el patriarcat i la desigualtat condemne aquestes dones a la violència sexual”.

L'oposició titlla els pressupostos de propaganda electoral

La diputada del Partit Popular Verónica Marcos, s’ha preguntat per què s’han de creure els comptes presentats per Bravo quan la consellera ha mentit a la cambra diverses vegades, referint-se a l’incident del tren que es va veure immers en l’incendi de Begís. També l’ha acusat d’incomplir les seues pròpies lleis per no complir la d’acompanyament de 2022, ja que no s’ha signat el decret per a pagar les guàrdies dels tècnics d’emergència; i ha afirmat que està ocultant informació referent a l’accident del tren de Caudiel. “S’està convertint vosté en la consellera menys transparent del govern”, ha postil·lat.

A més, ha acusat la responsable de Justícia d’anunciar aquest divendres obres de jutjats i palaus de justícia que ja ha anunciat en anys anteriors i que encara no s’han posat en marxa. I li ha retret que no ha trobat en els seus pressupostos els 4,5 milions d’ajudes per als municipis afectats per l’incendi de Begís que va anunciar la setmana passada.

Bravo ha negat que el pressupost siga propaganda i ha garantit que els tècnics de guàrdia cobraran de manera retroactiva, ja que el decret està pendent d'aprovació abans de Cap d'Any. La cap de Justícia ha reconegut "un cert retard" en ajudes per emergències, però ha promés que les de Begís i la Vall d'Ebo es pagaran el 2022.

Per la seua banda, la diputada de Ciutadans Mamen Peris ha retret Bravo que no haja sigut capaç de dir que no a la pujada del 4% dels sous del Consell. “En dos anys porten una pujada del 6%”, li ha enlletgit. També s’ha mostrat preocupada pel col·lapse del jutjat de violència de gènere de Castelló i pel fet que hi haja partides pressupostàries destinades a indemnitzar persones afectades per les pluges de 2019 i 2021, i s’ha preguntat quan es pagarà a les persones que han patit l’incendi de Begís.

Ha preguntat a la consellera perquè s’ha reduït la transferència al Consorci Provincial de Bombers de Castelló en 80.000 euros, precisament l’any que més ha patit la província pels incendis i ha criticat que s’ha tornat a deixar sense comanda forestal la província d’Alacant. En aquest sentit, també li ha retret la disminució de la partida després de l’accident del tren que es va veure afectat per l’incendi de Begís a Caudiel.  

En el seu torn, el diputat del grup parlamentari Vox José Maria Llanos ha assegurat que malgrat que el Consell ha augmentat els pressupostos, els valencians i les valencianes no han notat cap millora de qualsevol tipus. Però, en canvi, sí que s’ha incrementat el sector públic instrumental en un 85%, amb 4.000 milions d’euros pressuposats en el present exercici, ha retret. Llanos ha afirmat també que, sobre el paper, qualsevol pot fer un pressupost, però que han de ser reals i responsables. A més, ha acusat el govern d’utilitzar els de 2023 per a fer propaganda, igual que ha ocorregut amb la gigafactoria de Sagunt, “que ara no sabem si es queda o se’n va”.

També et pot interessar

stats