El Botànic exhibeix unió en les Corts mentre l'oposició l'acusa de no voler pactar

El PP afirma que Puig no té paraula perquè no els ha acceptat cap proposta, i els socialistes repliquen que no li falten al respecte 

L'hemicicle de les Corts, aquest dimecres
L'hemicicle de les Corts, aquest dimecres / À Punt NTC

La segona sessió del debat de política general en les Corts ha evidenciat aquest dimecres l'abisme que hi ha entre els partits del govern valencià —el PSPV, Compromís i Unides Podem— i l'oposició, que es queixa de la impossibilitat d'arribar a acords. Un plantejament que el Botànic ha rebutjat en bloc i ha acusat el PP, Ciutadans i Vox de plantejar acords impossibles i no tindre voluntat de pactar. 

Un exemple del xoc entre Botànic i oposició és la fiscalitat. Mentre que el PP i Ciutadans han defensat abaixar els impostos a la ciutadania valenciana, els grups del govern valencià aposten per avançar en "la progressivitat fiscal", on "qui més té, més paga". 

A última hora s'han de votar les propostes de resolució que han presentat tots els grups parlamentaris després del discurs del president de la Generalitat, Ximo Puig, sobre l'estat de la Comunitat Valenciana. Una votació que acabarà previsiblement sense sorpreses, amb llum verda únicament a les propostes del Botànic, presentades de forma conjunta, que tiraran avant gràcies a la majoria de què disposen en la cambra. Tota una declaració d'intencions d'allò que el tripartit vol implementar en el curs polític. Entre d'altres, figura la reclamació al govern espanyol perquè escometa la reforma "immediata" del sistema de finançament autonòmic i que mentrestant s'aplique un instrument transitori per a compensar l'infrafinançament, així com que se suspenga el pagament d'interessos del FLA fins que es fixe un mecanisme de compensació del deute històric.

Ni tan sols en la qüestió de l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana, sobre la qual en principi estan d'acord tots els grups parlamentaris excepte Vox, eixirà de les Corts una resolució de consens. Aquesta aparent incoherència s'explica per la mateixa dinàmica del debat. La lletra menuda de la proposta que han presentat els partits del Botànic relativa al finançament inclou també la reclamació d'una harmonització fiscal per a impedir el dúmping fiscal, cosa inassumible per als populars. Paral·lelament, en la proposta del PP apareix una data, el 2022, per a fer efectiva la reforma del sistema de repartiment de fons entre les autonomies. Un retard inacceptable per al PSPV, Compromís i Unides Podem.

El PP acusa Puig de faltar a la paraula 

El Partit Popular s'ha mostrat especialment dur en el debat i ha acusat al cap del Consell d'haver faltat a la seua paraula. La síndica popular, María José Catalá, ha assegurat sentir-se "molt decebuda" amb Puig perquè va afirmar que acceptaria les propostes del PP d'arribar a acords sobre aigua, finançament i infraestructures, cosa no s'ha reflectit finalment en les propostes del Botànic al debat. "O el president ja no pinta res en els grups que sustenten el Consell o ha mentit", ha indicat Catalá, per a qui les paraules del president "se les emporta el vent, com els seus hospitals de campanya”. 

Així, ha criticat que cap proposta del govern tricolor fa referència a l'aigua i que mentre el PP vol abaixar impostos, l'esquerra proposar apujar-los. També ha lamentat que el PSPV, Compromís i Unides Podem rebutgen les iniciatives per a "millorar l'educació, la sanitat i els serveis socials" i perquè els valencians tinguen un "finançament just".

Unes afirmacions davant les quals el portaveu socialista, Manolo Mata, ha demanat a Catalá que no falte el respecte a Ximo Puig. El síndic ha recordat que el president s'està ara barallant pels interessos de la província de Castelló, mentre el PP no ha fet "ni un sol esment a Castelló" en les seues propostes, dins del "nou centralisme" d'eixe partit. També ha considerat que hi havia moltes expectatives creades sobre la nova síndica popular que ha succeït Isabel Bonig, però ara s'ha evidenciat que és "més del mateix". Catalá és "la nova decepció", ha dit Mata. 

El síndic socialista ha insistit que "l'única proposta del PP és la impositiva", la d'"abaixar els impostos als rics". Al seu parer, el que cal pactar amb el PP sobre finançament és el que ja s'ha acordat des de fa tres anys; sobre aigua, el que ja està pactat en l'acord de reconstrucció post-Covid, i sobre infraestructures, el que ja s'està duent a terme. No han fet "ni una proposta nova ni agosarada, només la crítica destructiva", ha rematat.

Per la seua banda, la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha considerat que al Botànic "li falta bastant escolta", perquè no fa cas a "possibles bones idees" de l'oposició a pesar que "no estan en possessió de la veritat", i ha opinat que els grups que fan costat al Consell mostren una "unitat de cara a la galeria".

I la síndica de Vox, Ana Vega, ha indicat que les seues propostes són "de sentit comú, que és el que li falta a l'esquerra", a la qual ha acusat de plantejar "ridiculeses" i de dedicar-se a "imposar la seua ideologia" perquè són "sectaris".

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha considerat que si l'oposició vol acords haurà de buscar una aproximació en les propostes de consens que se'ls fan, i ha opinat que si les del Botànic no recullen totes les mesures que va anunciar Puig és perquè el PSPV no les ha posades "sobre la taula". De fet, els tres socis de govern han optat per fer una exhibició d'unitat i aparcar les qüestions més conflictives que han sigut motiu de xoc entre els socialistes i el bloc Compromís-Unides Podem, com ara l'ampliació del port de València i la taxa turística. 

En el seu torn, la portaveu adjunta d'Unides Podem, Estefanía Blanes, ha assegurat que sempre estan oberts a "acords i consensos", i ha indicat que les propostes de resolució recullen molts temes, a vegades amb "línies roges" dels grups.

L'oposició en bloc s'ha tornat a oposar a la possibilitat d'implantar una taxa turística municipal. Per als grups del Botànic s'obri la possibilitat d'arribar a un acord per a implantar aquesta taxa, els detalls concrets es negociaran no ara sinó en la tramitació dels pressupostos autonòmics.

També et pot interessar

stats