El Botànic reclama al govern espanyol un nou finançament i suspendre el pagament d'interessos del FLA

La junta de síndics tramita les propostes de resolució registrades, que en el cas dels tres grups del Botànic s'han formalitzat conjuntament i no inclouen la taxa turística

Imatge general de l'hemicicle de les Corts aquest dilluns
Imatge general de l'hemicicle de les Corts aquest dilluns / Les Corts

El Botànic reclama al govern espanyol que afronte la reforma "immediata" del sistema de finançament autonòmic i que mentrestant s'aplique un instrument transitori per a compensar l'infrafinançament, així com que se suspenga el pagament d'interessos del FLA fins que es fixe un mecanisme de compensació del deute històric.

Aquesta és una de les peticions que ha arribat a la junta de síndics, que ha tramitat les propostes de resolució registrades després de la primera sessió del debat. En el cas dels tres partits polítics que conformen el govern del Botànic, les propostes s'han formalitzat de manera conjunta i no inclouen la taxa turística, que reclamen Compromís i Unides Podem i que no comparteix el PSPV.

Aquesta presentació ha servit als represenants dels tres socis de govern valencians per a reafirmar una imatge d'unitat. La portaveu adjunta socialista Carmen Martínez ha ressaltat que la presentació de propostes de manera conjunta evidencia que els tres partits estan "en la mateixa línia de treball". En un sentit semblant, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha destacat la unitat d'un Botànic que continua "més viva que mai a reivindicar els drets dels valencians", enfront d'una dreta sense més propostes que "retallar els drets dels valencians i tornar a la corrupció". I la síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha assegurat que hi ha hagut "molta sintonia" entre les forces botàniques per a aquestes propostes.

El PP ha presentat 472 mesures destinades a "alçar" la Comunitat i "posar-la en marxa davant de l'esgotament del Consell del Botànic", segons ha assegurat la portaveu adjunta Elena Bastidas. Entre les mesures, els populars demanen que el nou model de finançament es presente enguany i entre en vigor l'1 de gener de 2022, la derogació del decret amb les noves normes del transvasament Tajo-Segura i de la llei de plurilingüisme, i una baixada generalitza d'impostos.

Per la seua banda, Ciutadans reclama la baixada d'impostos, complements salarials per a incentivar l'ocupació, la creació d'una comissió mixta Consell-Corts per a fiscalitzar la gestió dels fons europeus, la negativa a la taxa turística, i acabar amb la "imposició lingüística" i els barracons.

I Vox demana una baixada d'impostos, la derogació de la llei de plurilingüisme, un pla hidrològic nacional, un pla de seguretat ciutadana i defensar el valencià de les Normes del Puig.

També et pot interessar

stats