El Botànic aprova una proposició no de llei per a garantir les aportacions del Tajo-Segura i en rebutja una del PP
El PP qualifica de "covardia extrema" deixar "sense el 50% de l'aigua als regants" i demanar a les Corts "que done suport a la baixada de pantalons en el Consell Nacional de l'Aigua"
La comissió de medi ambient de les Corts ha aprovat aquest dilluns, amb la majoria dels grups del Botànic i el rebuig de PP, Cs i Vox, una proposició no de llei sobre les mesures per a garantir "la irrenunciable aportació del transvasament Tajo-Segura". La iniciativa l’havia presentada el PSPV i se n'ha rebutjat, amb la mateixa correlació de forces, una altra del PP en defensa del transvasament.
El diputat del PP Miguel Barrachina ha qualificat de "covardia extrema" deixar "sense el 50% de l'aigua els regants alacantins". Barrachina ha parafrasejat Indalecio Prieto per a qualificar de "miserables i traïdors" als qui s'oposen al transvasament.
El socialista Manuel Pineda, per la seua banda, ha recordat que el president Puig ha insistit en diverses ocasions que el transvasament és irrenunciable, que el Segura "no té capacitat" per a mantindre el desenvolupament d'Alacant i el Baix Segura. Així mateix, el diputat socialista ha recordat que "no és la primera vegada que canvien les normes d'explotació del transvasament".
"El 2014 ―ha assegurat― Arias Cañete va retallar el transvasament en 160 hectòmetres. No he calculat els milers de milions que se n'han perdut al Baix Segura i a Alacant", ha agregat Pineda.
Aquesta afirmació, respecte al cost d'aquesta retallada atribuïda a Arias Cañete, guardava relació amb la proposició no de llei dels populars, en la qual es reclamava una compensació de 190 milions d'euros per als agricultors alacantins "per aportacions inferiors als pactes".
Puig incideix que buscaran "la millor solució" per als regants
El cap del Consell, Ximo Puig, ha insistit que estan buscant "la millor solució per als regants" i ha acusat el PP de "fer ús de l'aigua per a enfrontar i no per a solucionar". Puig ha assegurat que els socialistes defensaran "amb fortalesa, convicció i arguments en defensa del Transvasament Tajo-Segura" i ha apostat per "actuar a Madrid de manera unida en defensa dels interessos dels valencians, assumint els compromisos que calguen".
En aquest sentit, el president de la Generalitat ha assenyalat que "el que toca en aquests moments és buscar la millor solució per als regants de la Comunitat Valenciana, especialment per als de la província d'Alacant" i ha assegurat: "Si el Ministeri no actua en conseqüència, tenim clar que actuarem des de la via del diàleg i si fora necessari, com hem fet en altres ocasions, anirem als tribunals per a defendre'ns".
Barrachina culpabilitza el govern de la desertització
Segons ha lamentat Barrachina, "el 61% del regadiu alacantí depén d'un transvasament que es veurà retallat entre un 20 i un 50% en els pròxims anys", motiu pel qual ha criticat la ruptura d'un acord vigent "per sectarisme i ideologia", que tindrà com a conseqüència la "desertització del sud de la Comunitat Valenciana".
En la intervenció, Barrachina ha demanat que, mentre el jutjat continue investigant "una causa en la qual presumiblement fins a 10 milions d'euros del transvasament Xúquer-Vinalopó van poder anar a finançar les campanyes del PSPV, no s'hauria d'exigir més esforços econòmics als regants".
La diputada de Podem, Beatriu Gascó, ha criticat que el PP "vulga reobrir la guerra de l'aigua en un moment en el qual el govern està fent grans esforços per a assegurar un transvasament que no està en perill". Al mateix temps, Gascó ha assenyalat que "no es pot obviar el cabal ecològic d'un riu tan important com el Tajo".
Per a José Luis Aguirre, de Vox, "és necessària la interconnexió de conques, perquè l'aigua no és d'una província, sinó de tots els espanyols". En aquesta línia, apuntava que "no s'ha d'atiar la guerra de l'aigua com pretén l'esquerra. Hi ha aigua suficient si es cuida, que no es modifiquen els cabals ecològics", afirmava.
Per a Eduardo del Pozo, de Ciutadans, el PSOE pretén augmentar el cabal ecològic del Tajo i aplicar un mecanisme corrector per a millorar la qualitat de l'aigua a Castella-la Manxa "sense fonamentar-ho en criteris tècnics, sinó ideològics".
La diputada de Compromís Graciela Ferrer ha destacat que el nou planejament contempla una reducció de l'aigua dessalinitzada gràcies a la incorporació d'energies renovables al procés de depuració. Ferrer ha insistit que actualment les aportacions que rep la capçalera del Tajo són un 40% inferiors al que es preveien quan va començar el transvasament.