El Consell al·legarà contra el Pla Hidrològic del Tajo per a "garantir el transvasament" al Segura

Puig insisteix que s'ha de complir allò acordat en el Consell Nacional de l'Aigua perquè es vinculen els cabals ecològics a la qualitat de l'aigua

Imatge d'arxiu d'un tram del transvasament Tajo-Segura
Imatge d'arxiu d'un tram del transvasament Tajo-Segura / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous des d'Alacant que el govern valencià presentarà al·legacions pel Pla Hidrològic del Tajo per a "defensar l'acord que garanteix el transvasament Tajo-Segura" i perquè no hi haja rectificacions sobre els pactes tancats aquesta setmana en el Consell Nacional de l'Aigua.  

Ho ha avançat en la 47a edició de la Nit de l'Economia Alacantina, on ha reiterat el compromís de l'executiu autonòmic en la defensa dels interessos dels regants. "El transvasament és absolutament irrenunciable per a tota la Comunitat Valenciana i, en aquest sentit, defensarem sempre a través del diàleg els interessos dels regants i dels agricultors", ha dit. I ho farem "sempre", ha remarcat, "des de la voluntat de l'acord, perquè sense acord no hi haurà aigua".

El president, que ha recordat que el transvasament Xúquer-Vinalopó "ja és una realitat", ha recordat que "la guerra només porta sofriment i fractura" i ha avisat que la Generalitat "amb tota la fermesa", defensarà l'interés dels regants. Per això, ha explicat que l'administració autonòmica "està preparant la documentació necessària per a presentar, en els pròxims cinc dies, la rectificació d'algunes qüestions del Consell de l'Aigua" i, especialment, "que no hi haja rectificacions sobre el que ja està escrit", si bé no ha concretat quins són.

La Generalitat ha recordat hores abans aquest mateix dijous que exigeix "de manera rotunda" el compliment de l'aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua dimarts passat, en considerar que aquell acord garanteix el manteniment del transvasament Tajo-Segura, una qüestió "prioritària i irrenunciable". I ha incidit que "el cabal ecològic ha d'estar vinculat a la qualitat de l'aigua", segons han indicat fonts del Consell.

En aquest sentit, les mateixes fonts han advertit que si es produïra algun canvi de criteri o "modificació" que "afecte les disposicions sobre els cabals ecològics, recollides en el projecte de reial decret enviat al Consell d'Estat", "algú serà el responsable i, per descomptat, haurà de donar moltes explicacions".

Respectar el mecanisme corrector 

El nou pla hidrològic del Tajo es va aprovar dimarts en el Consell Nacional de l'Aigua amb l'abstenció de la Generalitat, representada per Compromís, que no estava d'acord amb l'horitzó previst per als cabals ecològics al seu pas per Aranjuez ni amb els possibles escalons que podrien arribar a fixar-lo en 8,6 metres per segon. 

L'acord, però, introdueix un mecanisme corrector, acompanyat d'una sèrie d'inversions de més de 1.000 milions d'euros, que afecta els criteris relatius a l'establiment dels cabals ecològics i que servirà per a garantir l'arribada d'aigua als regadius del sud valencià. Així, el que estableix el nou text és que no serà necessari augmentar els cabals ecològics, que podrien comprometre el transvasament, sempre que es complisquen els objectius ambientals fixats per a les masses d'aigua.

En concret, els increments graduals dels cabals ecològics al pas per Aranjuez deixen de ser fixos i inamovibles i estaran sotmesos a revisió. Per tant, si s'assoleixen els objectius ambientals fixats, no serà necessari aplicar els escalons previstos en el pla hidrològic a partir de l'1 de gener de 2026, de tal manera que els cabals ecològics no veurien augmentada la quantia i, com a resultat, no comprometran la continuïtat del Tajo-Segura. 

També et pot interessar

stats