El Consell i Transició Ecològica acorden un mecanisme corrector en el transvasament Tajo-Segura per a garantir l'arribada d'aigua al sud

Segons la Generalitat, l’acord és un "avanç important" que "estableix les bases" del futur transvasament i garanteix aigua a regadius alacantins

Imatge del transvasament Tajo-Segura
Imatge del transvasament Tajo-Segura / Unió de Llauradors

El Consell i el Ministeri de Transició Ecològica han arribat a diversos acords respecte a les futures condicions d'explotació del transvasament Tajo-Segura. Aquests introdueixen un mecanisme corrector, acompanyat d'una sèrie d'inversions de més de 1.000 milions d'euros, que afecta els criteris relatius a l'establiment dels cabals ecològics i que servirà per a garantir l'arribada d'aigua als regadius alacantins.

Així, amb el nou text s’estableix que no serà necessari augmentar els cabals ecològics, que podrien comprometre el transvasament, si es compleixen els objectius ambientals fixats per a les masses d'aigua.

En concret, els increments graduals dels cabals ecològics al seu pas per Aranjuez, que es van proposar inicialment, deixen de ser fixos i inamovibles i estaran sotmesos a revisió. Per tant, si es compleixen els objectius ambientals fixats, no serà necessari aplicar els escalons previstos en el pla hidrològic a partir de l'1 de gener de 2026, de tal manera que els cabals ecològics no veurien augmentat el seu valor i, com a resultat, no comprometran la continuïtat del transvasament.

En aquest sentit, fonts de la Generalitat han considerat un "avanç important" la modificació, que s'ha operat respecte als plans inicials que es van presentar, ja que l'establiment d'aqueix mecanisme "estableix les bases necessàries per al manteniment futur del transvasament".

D'aquesta manera, el govern valencià ha valorat "positivament" la "predisposició negociadora" que ha mostrat el Ministeri i ha assegurat "que les millores que s'han aconseguit són fruit del diàleg, el treball i la voluntat d'entesa entre les parts". Així mateix, la Generalitat ha destacat, segons ha indicat en un comunicat remés als mitjans, "la col·laboració que en tot moment han mostrat les associacions de regants durant el procés negociador".

1.600 milions d'euros en inversions

Per a poder complir els objectius ambientals fixats, el govern espanyol aprovarà inversions per valor de 1.000 milions per a la depuració d'aigües procedents de Madrid, el nivell de contaminació de les quals constitueix actualment una de les principals causes del mal estat de les masses d'aigua al seu pas per Aranjuez, termòmetre que serveix per a valorar i establir el valor dels cabals ecològics.

Al mateix temps, l'executiu contempla un altre pla inversor dirigit a la conca del Segura que comptarà amb un pressupost d'uns 600 milions d'euros que, en aquest cas, es destinaran a incrementar la producció de les dessaladores, a millorar la interconnexió entre les mateixes per a facilitar el proveïment d'aigua en les diferents zones i a la instal·lació d'energia fotovoltaica.

Totes aquestes mesures, que hauran de ser aprovades en la reunió del Consell Nacional de l'Aigua del pròxim dia 29, suposen una modificació important dels plantejaments inicials, davant els quals la Generalitat ja va expressar la seua oposició.

A finals d'octubre, Regs de Llevant advertia que les comarques del sud només tenen aigua per a un mes, un 10% del que necessiten.

Bernabé assegura que el govern està "preocupat per atendre" les necessitats hídriques d'Alacant

La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en la inauguració del XV Congrés de La Unió Llauradora i Ramadera
La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en la inauguració del XV Congrés de La Unió Llauradora i Ramadera / Delegació del govern de la Comunitat Valenciana

Sobre els acords entre la Generalitat i el govern espanyol, la delegada del govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha afirmat aquest dissabte en la inauguració del XV Congrés de la Unió Llauradora i Ramadera que “la província d'Alacant pot tindre la tranquil·litat que el govern d'Espanya està ocupat i preocupat per a atendre les seues necessitats hídriques”.

En l'acte, on la delegada ha remarcat la labor del sector i, especialment, de la Unió com a “peça fonamental en el desenvolupament i la modernització del camp valencià”, ha expressat que el treball coordinat entre les administracions públiques i les organitzacions agràries "sempre dona els seus fruits”.

També et pot interessar

stats