El Suprem desestima el recurs d’Asaja Alacant contra la modificació de les normes del Tajo-Segura

L’alt tribunal creu que no s’incompleix el reial decret que canviava les condicions per a fer arribar aigua fins al Baix Segura

El transvasament Tajo-Segura, en una imatge d’arxiu
El canal del transvasament Tajo-Segura, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Tribunal Suprem ha desestimat la demanda de l'Associació Joves Agricultors (Asaja) d'Alacant contra la modificació de les regles d'explotació del Transvasament Tajo-Segura. La sentència considera que no hi ha cap incompliment del RD 638/2021 que en determine la nul·litat. El sindicat agrari, a més, haurà de pagar els costos del procés judicial.  

Arran d'aquest pronunciament judicial, els col·lectius de Red del Tajo i l'associació de municipis riberencs dels embassaments d’Entrepeñas i Buendía, personats en la demanda en defensa de la validesa del reial decret, disposen d'un segon argument a favor, com apuntava la plataforma en defensa del Tajo.

La modificació de la regla d'explotació del transvasament Tajo-Segura que el Ministeri per a la Transició Ecològica va publicar en el Butlletí Oficial de l’Estat el 27 de juliol del 2021 pretenia estabilitzar els transvasaments.

Aquest document reduïa l'alt grau d'excepcionalitat prevista en l’anterior norma d’explotació, que deixava habitualment els embassaments d’Entrepeñas i Buendía en el nivell 3 d'excepcionalitat i molt a prop del nivell 4, on està prohibit de transvasar aigua.

Asaja Alacant va recórrer contra el nou reial decret, al·legava que la memòria que havia aportat el ministeri per a fonamentar la nova norma era incompleta, atés que no s'havien tingut en compte altres alternatives de regulació i s'havia d'esperar a l'aprovació del nou Pla Hidrològic del Tajo, encara en tramitació.

Ara, l'alt tribunal reconeix la modificació ben fundada i considera que no pot exigir-se al govern espanyol que espere a l'aprovació del Pla Hidrològic del Tajo, ja que el moment de l'entrada en vigor és una qüestió d'oportunitat sobre la qual no es donen raons per a estimar-la injustificada.

També et pot interessar

stats