Aprovat el nou pla hidrològic del Tajo que restarà 105 hectòmetres cúbics cada any

Els regants del sud, principals afectats parlen de colp socioeconòmic i xifren la pèrdua de més de sis mil llocs de treball per les 27.000 hectàrees que es quedarien sense reg

El nou pla hidrològic del Tajo restarà una aportació de 105 hectòmetres cúbics cada any del Segura / À Punt NTC

El Consell de l'Aigua ha aprovat aquest dimarts un nou esborrany del Pla Hidrològic del Tajo. El nou pla hidrològic comporta un increment del cabal ecològic de sis metres cúbics per segon que passaria a 8,6 a partir del 2027. Des de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS) calculen que la nova planificació restarà una aportació de 105 hectòmetres cúbics cada any. Els regants consideren que serà la sentència de mort per al camp del Baix Segura.

Els regants del sud, principals afectats, parlen de colp socioeconòmic i diuen que decisió provocarà una pèrdua de més de sis mil llocs de treball per les 27.000 hectàrees que es quedarien sense reg en les comarques del sud amb aquesta retallada del transvasament Tajo-Segura.

Per la seua banda, des de l'àmbit acadèmic, insisteixen que aquest increment del cabal ecològic en el Pla de Conca del Tajo és una qüestió ideològica que no té justificació ambiental. El catedràtic i director de l'Institut de l'Aigua, Joaquín Melgarejo, ha explicat a À Punt que aquesta decisió "no beneficia gens la conca del Tajo i sí que perjudica de forma molt important la del Segura". Un posicionament amb el qual coincideixen els regants, que quantifiquen les pèrdues, que pot suposar la fi del transvasament, en 140 milions d'euros. "Estem davant una planificació geopolítica i ideològica d'un riu com el Tajo", ha defensat Lucas Jiménez, president del Sindicat de Regants del Tajo-Segura.

Per la seua banda, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Paje, ha justificat l'increment del cabdal i diu que el seu territori necessita l'aigua. "Quan diem que és de tots, nosaltres ho interpretem al peu de la lletra. Aquesta vegada toca, també, que siga de Castella- la Manxa", ha dit Paje.

L'aprovació en el Consell de l'Aigua de la confederació del Tajo és el primer pas, però no l'últim. Després, serà el Consell de Ministres el que ho aprove. La Generalitat, els regants i les diferents administracions ja han anunciat que, en cas d'aprovar-se, recorreran a la justícia i el transvasament Tajo-Segura s'haurà de resoldre als tribunals.

També et pot interessar

stats