La Generalitat recorrerà contra els canvis plantejats en el transvasament Tajo-Segura per considerar-los lesius per als regants

El Consell i les mateixes organitzacions de regants han definit els canvis com un document amb "manca de justificació tècnica, política i hidràulica"

Imatge del transvasament Tajo-Segura
Imatge del transvasament Tajo-Segura / La Unió de Llauradors
27 d'abril 2022 - 18:39

El govern de la Generalitat ha anunciat que presentarà un recurs davant els tribunals contra determinats canvis inclosos en el projecte del Pla Hidrològic del Tajo elaborat pel Ministeri de Transició Ecològica. Les modificacions suposen una retallada dels enviaments d'aigua a les comarques d'Alacant i considera que seran lesius per als regants, en opinió compartida pel Consell i les mateixes organitzacions de regants, que l’han definit com un document amb "manca de justificació tècnica, política i hidràulica".

El principal punt del desacord de la Generalitat per a gestionar el transvasament Tajo-Segura se centra en l'establiment del cabal ecològic en 8,6 m³ per segon al seu pas per Aranjuez a partir de l’any 2027. Actualment, el cabal està fixat en 6 m³ per segon, de manera que si es materialitza la modificació plantejada, els interessos de les comarques que es nodreixen del transvasament —el Baix Segura, l’Alacanti i el Vinalopó— es veurien perjudicats.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat la seua oposició a qualsevol mesura que puga suposar una disminució de la quantitat d'aigua que reben aquestes zones, per a les quals és un recurs bàsic, i ha assegurat que la defensa dels interessos dels regants alacantins constitueix una prioritat "absolutament irrenunciable" per al govern valencià.

Davant aquesta situació, els serveis jurídics de la Generalitat estan estudiant els detalls del projecte a fi de preparar l'argumentació jurídica que permeta revertir-lo. Una vegada aprovat, el Consell presentarà un recurs en defensa dels drets dels regants de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, des del govern valencià també han posat en relleu les negociacions mantingudes amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, que els ha certificat que no es qüestione la continuïtat del transvasament en el futur.

Així mateix, destaquen les inversions milionàries que contempla el citat departament del Govern central per a escometre obres de canalització i condicionament que permeten la distribució d'aigua dessalada des de Torrevella, i a un preu raonable, a les comarques alacantines i, d'aquesta manera, assegurar un subministrament d'aigua regular i adequat.

També et pot interessar

stats