Els camps que depenen del Tajo-Segura, al límit per la falta d’aigua: "L’única esperança és la pluja"

La Comunitat de Regants del Vinalopó Mitjà assegura que treballen a pèrdues

La preocupació per la falta d’aigua s’incrementa entre els agricultors de les comarques del sud / À Punt NTC

El sector agrari comença l'any hidrològic aquest mes d’octubre i ho ha fet amb esperances molt poc optimistes. Davant la falta d’aigua, la preocupació s’incrementa entre els agricultors de les comarques del sud. El motiu principal és que el transvasament Tajo-Segura està al límit i, com a conseqüència, els regants d’aquesta zona han augurat una davallada de la producció, agreujada també per la pujada del preu dels fertilitzants i del combustible. De fet, han calculat que el 20% de l'hortalissa d'estiu no es plantarà enguany.

Amb les limitacions que regula el Ministeri de Transició Ecològica i el preu de l'aigua dessalada, molts miren al cel com única eixida. José Vicente Andreu, president d’Asaja Alacant, ha advertit que les reserves "ja es troben per davall dels 500 hectòmetres i, si ens acostem als 400, ens acostarem al transvasament zero". L’única esperança, segons Andreu, és la pluja.

Aquest escenari ja es veu reflectit en les fruites de temporada, com la magrana, que està a punt de collita. El preu, com el de la majoria dels productes agrícoles, pujarà als mercats.

Àngel Urbina, de la Comunitat de Regants del Vinalopó Mitjà, ha explicat que "si no tenim aigua i la poca que hi ha és molt cara, regar serà prohibitiu". Els agricultors han assegurat que esperen un 2023 molt dur per al camp a les comarques del sud i que molts hi treballen a pèrdues. Per tant, cada vegada els costa més produir.

Davant la pujada de les despeses al camp, es rega menys i s’adoba menys. Això suposa una davallada de la producció. Els cítrics ja han baixat un 20%, com ha passat amb la varietat verna de la llima.

També et pot interessar

stats