Bernabé sobre la violència masclista: “Els discursos d’odi estan en les principals institucions, sobretot en les valencianes”
La delegada del govern no concreta si el govern de Sánchez adoptarà alguna mesura amb Ford però apunta que “s’està treballant per a buscar la millor fórmula per a garantir als treballadors el seu futur”
“El mal que està tenint la nostra societat és que els discursos d’odi estan en les principals institucions, sobretot en les de la Comunitat Valenciana”. Així ho veu la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, especialment després que els cursos de l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe), que depén de la Conselleria de Justícia, abordaren continguts sobre "violència intrafamiliar" en lloc de "violència de gènere", com van denunciar el PSPV i Compromís.
La representant del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, que ha intervingut este divendres en Les notícies del matí, ha assenyalat que "la violència intrafamiliar és un altre article del Codi Penal”. En este sentit ha reprotxat a la consellera d’Igualtat, i també vicepresidenta segona del Consell, que faça el que ha qualificat de “trilerisme lingüístic”, “jugar a les paraules i no dir violència de gènere”, segons ha aclarit Bernabé.
“Quin problema té a dir-ho? Ella és la consellera d’Igualtat i té la responsabilitat de lluitar contra la violència de gènere”, afegia durant la seua intervenció en À Punt.
La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana no ha aclarit si finalment la policia i la Guàrdia Civil col·laboraran en els cursos de l’Ivaspe que inicialment contemplaven el concepte de violència intrafamiliar. Posteriorment, com anunciava la portaveu del Consell, Ruth Merino, dimecres en À Punt, s’han corregit i sí que contemplaran continguts de violència de gènere.
Preguntada sobre la participació de les forces de seguretat en els cursos de l’Ivaspe, Bernabé no ha concretat quina serà la decisió final. “Estem estudiant-ho”, s’ha limitat a dir. Posteriorment, ha afegit que tant els policies nacionals com els guàrdies civils, per qüestions de competències, treballen diàriament amb casos de violència de gènere i també, perquè així tenen atribuïdes les funcions, els que saben d’estrangeria.
Al respecte ha puntualitzat, “estrangeria és tot allò que engloba l’entrada i l’eixida de les persones, tant de manera regular i irregular, en tots els seus vessants i les diferents qüestions que comporten”. En esta línia, ha recordat que “allò que tinga a veure amb la immigració il·legal o irregular és una falta administrativa, mai un delicte”, ha assenyalat Pilar Bernabé en referència a la vinculació recurrent que fa Vox de delinqüència amb immigració.
Mecanisme RED
D’altra banda, i pel que fa a l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i l'expedient de regulació d’ocupació (ERO) de Ford, que afectarà vora 1.600 treballadors de la planta de Ford a Almussafes, no ha concretat si finalment el govern espanyol rectificarà i aprovarà el mecanisme RED.
Esta mesura, que han reivindicat la Generalitat i els sindicats de la planta de la Ribera Baixa, però que per ara descarta el Ministeri de Treball, l’ha d’activar el Consell de Ministres i contempla mesures de flexibilització i estabilització d’ocupació per a un sector econòmic o un temps determinat. Al respecte, Bernabé s’ha limitat a afirmar que el govern espanyol “està treballant per a buscar la millor fórmula per a garantir als treballadors el seu futur”.
“Deixem que acabe eixe treball”, afirmava la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, per a afegir a continuació que està convençuda que finalment l'acord arribarà.