Beatriz Simón, directora general de Dependència: "Possiblement en un any puguem reduir les llistes d'espera a la meitat"

Sobre el Pla Convivint del Botànic, ha criticat que algunes residències i centres de dia només eren un anunci i no tenien "ni una línia pressupostària"

La directora general de Dependència i de les Persones Majors, Beatriz Simón, entrevistada en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La directora general de Dependència i de les Persones Majors, Beatriz Simón, ha anunciat aquest dimecres que "possiblement en un any puguem reduir les llistes d'espera a la meitat". Aquesta és una aspiració de màxims, ha explicat durant una entrevista en Les notícies del matí, "però no podem fer-la desaparéixer per complet i no tenim cap vareta màgica per a solucionar-ho tot".

Simón ha matisat que "no és veritat que existisca una llista opaca", sinó que hi ha una llista d'urgències amb casos que han de passar necessàriament per davant de la llista d'espera de dependents per a obtindre una plaça residencial.

Ara per ara, la incorporació de casos urgents es fa a mà per un problema amb les aplicacions informàtiques, però "en pocs mesos" es posarà en marxa un nou aplicatiu. Així, amb aquest canvi i la unificació de criteris perquè les direccions territorials facen la mateixa interpretació de la llei, la direcció general calcula que "en un parell de mesos com a màxim" les llistes de dependència puguen ser públiques.

En aquesta línia, Simón ha avançat un full de ruta per a fer més transparents les llistes. En una primera fase es comunicarà el nombre de places públiques autoritzades a cada centre, quantes persones hi han sol·licitat l'entrada i quin és el temps mitjà d'accés a aquest.

En la segona fase, que "és una pretensió de màxims i es posarà en marxa al llarg de la legislatura", es podrà consultar el lloc que s'ocupa en la llista introduint el DNI en un aplicatiu. Cal recordar que seria una posició orientativa que podria canviar lleugerament per casos de la llista d'urgències.

La directora general de Dependència ha emfasitzat que la primera fase del reconeixement de la dependència depén dels ajuntaments i que hi ha consistoris en els quals hi ha un col·lapse. Des de la conselleria s'han compromés a "intentar ajudar el màxim possible" en l'àmbit municipal amb personal, formació i simplificació administrativa.

Demana "voluntat constructiva" als sindicats per a dialogar

Preguntada per la manifestació convocada per UGT i CCOO aquest dimarts per a reivindicar la "sostenibilitat" dels serveis socials i protestar per l'"incompliment" dels acords tancats entre el sector i el Consell, Simón l'ha titllada de "tremendament injusta".

En aquesta línia, ha remarcat que la conselleria no reconeix l'acord a què es refereixen els sindicats i els ha retret que intenten "forçar la negociació des de la pressió, des de la pancarta, des de la unilateralitat".

D'aquesta manera, Simón ha instat les organitzacions sindicals a seure amb una "voluntat constructiva" en una taula de diàleg en què estiguen totes les parts implicades. "Estic convençuda que es pot arribar a un acord", ha emfasitzat, després d'assegurar que està "a favor de les millores salarials".

Pla Convivint: "Tot el que no està pressupostat no existeix"

La directora general s'ha mostrat molt crítica amb el Pla Convivint de l'anterior govern del Botànic, que actualment es troba en revisió per part del nou Consell.

"Fer-se una foto, fer una roda de premsa o publicar uns dossiers és molt fàcil, però tot açò ha d'estar pressupostat i hem de saber d'on es trauen els diners i ha d'haver-hi una bona planificació", ha etzibat.

Simón ha explicat que quan un alcalde o alcaldessa li reclama una residència o centre de dia que "tenia", li ha d'explicar que "tot el que no està pressupostat no existeix". El futur d'aquests projectes anunciats dependrà de la revisió que s'està fent, però ha recordat que aquells projectes que havien iniciat la tramitació, estaven licitats i tenien finançament s'han mantingut.

També et pot interessar

stats