Una manifestació recorre el centre de València per a exigir al Consell la "sostenibilitat" dels serveis socials

La marxa, convocada pels sindicats UGT i CCOO, denuncia que el govern de Carlos Mazón ha incomplit l'acord que estableix l'homologació salarial del personal de concert social

Manifestació convocada per UGT i CCOO, aquest dimarts
Manifestació convocada per UGT i CCOO, aquest dimarts / Europa Press

Una manifestació convocada per UGT i CCOO, els dos sindicats majoritaris, ha recorregut aquest dimarts el centre de València per a reivindicar la "sostenibilitat" dels serveis socials i protestar per l'"incompliment" dels acords tancats entre el sector i el Consell. Uns pactes que incloïen, segons les entitats organitzadores de la marxa, la "dignificació" i homologació salarial del personal de concert social. "Està en joc el sistema de serveis socials", han advertit els representants sindicals durant la mobilització, que ha arrancat a les 11:00 h en la plaça Alfons el Magnànim de la ciutat. Durant el recorregut, els assistents han llançat missatges i consignes com ara "No és herència, és incompetència" o "Carlos Mazón, ens deus un pastón".

En declaracions als mitjans, la secretària de Política Social de la Federació de Serveis Públics d'UGT PV, María Navarro, ha exigit a la Conselleria d'Igualtat que dirigeix Susana Camarero que complisca els acords signats el 2022. Ha assenyalat que, encara que "es negocia en les taules i no al carrer", des de la Generalitat "no criden per a negociar". Segons diu aquest sindicat, en les dues reunions mantingudes amb l'administració, la Conselleria només ha "comunicat el que farien ells". "Entre altres coses, incomplir el que s'ha signat", ha criticat.

Navarro ha assenyalat que la modificació de preus per a l'acció concertada, sumant l'IPC dels anys anteriors, "no és suficient, perquè no s'aplica als salaris ni a la millora dels serveis". "El govern anterior va signar un acord en el qual tots aquells aspectes es contemplaven", ha retret. "Ens afecta a tots. Parlem de millora salarial, però sobretot de millora del sistema, de millorar la qualitat de l'atenció a les persones usuàries", ha subratllat la secretària d'UGT. També ha defensat que "no es pot llevar els diners a l'acció concertada per a pagar el deute" amb les entitats socials.

Des de l'àrea pública de CCOO PV, Juan Carlos Núñez ha remarcat que els acords del sector es van signar amb la Generalitat, "no amb cap partit polític". Per això, entén que han de complir-se per a tota la plantilla del concert social. En concret, ha denunciat que les pujades salarials de mòduls pactades entre el 2022 i el 2026 per a l'homologació "s'han tallat perquè s'ha portat la partida de 39 milions a un altre àmbit". Núñez ha advertit que si els treballadors i treballadores tenen salaris millors en els serveis privats o sense ànim de lucre, hi haurà mobilitat i les plantilles no s'estabilitzaran, cosa que ressentirà la qualitat assistencial. En aquest sentit, ha manifestat que "hi ha bastants llocs de treball en serveis socials amb dificultats per a tindre les plantilles completes i això significa menys personal en els centres i pitjor atenció als usuaris".

La portaveu de Compromís en l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha acudit també a la protesta per a mostrar suport en les manifestacions contra "el desmantellament de la xarxa pública de serveis socials tant per part de Mazón com de Catalá a l'Ajuntament de València". "Estan vulnerant els drets de les persones més vulnerables i de les persones que treballen amb ells", ha lamentat.

També et pot interessar

stats