Baldoví: "Hi ha un sistema de finançament caducat i si no arribem a un acord, explorarem altres vies, entre elles la judicial"

El candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat ha promés un control dels preus del lloguer definint les zones tensionades i començar a construir habitatges públics per a lloguer

18.05.2023 | Entrevista Joan Baldoví | Eleccions 28M

“Si l’endemà de les eleccions soc president del govern valencià, demanaré una reunió amb el cap de l’executiu espanyol per a parlar únicament i exclusivament d’un nou model de finançament a la Comunitat Valenciana”. Així de contundent s’ha mostrat durant l'entrevista electoral en À Punt d’aquest dijous el candidat de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, en ser preguntat sobre quina seria la seua primera mesura si guanya els comicis del 28M. Així, ha proposat al govern espanyol solucions “transitòries” com un fons d’anivellament que iguale les comunitats autònomes infrafinançades amb la mitjana espanyola. Però, si el diàleg no funciona, Baldoví ha deixat clar que estudiaran més camins. "Hi ha un sistema de finançament caducat que ens perjudica com a ciutadans als valencians i si no arribe a un acord, explorarem altres vies, entre elles la judicial", ha remarcat.

Aquesta és la tercera entrevista als candidats a la presidència de la Generalitat en les eleccions del 28M, que À Punt està oferint en orde de menor a major representació a les Corts. El fins ara diputat al Congrés ha recordat els avanços del govern del Botànic —format pel PSPV, Compromís i Unides Podem - Esquerra Unida— en política fiscal, “aconseguint que les rendes més baixes siguen les que menys paguen d’Espanya i, al contrari, amb les rendes més altes”. En aquest apartat ha criticat les propostes del candidat del Partit Popular a la prèsidència, Carlos Mazón, que, diu, promet abaixar impostos “però només ho farà a les rendes més altes”. “Si hi ha menys recaptació els xiquets i xiquetes tornaran a pagar pels llibres? Es tornarà al copagament farmacèutic? No donaran ajudes a les nostres empreses?”, s’ha qüestionat. 

Només un dia després que el Senat aprove definitivament la llei pel dret a la vivenda, Baldoví ha lamentat que joves de 35 anys no es puguen independitzar pels alts preus del lloguer. Per a combatre aquesta problemàtica, ha enumerat tres propostes: definir les zones tensionades i regular els preus del lloguer —tal com estableix la nova norma—, constuir un parc públic de fins a 5.000 vivendes en coordinació amb els municipis i reclamar els pisos de la Sareb perquè s’integren també en aquest parc públic d’habitatge. 

Preguntat sobre les crítiques de les ministres de Drets Socials, Ione Belarra, i d’Igualtat, Irene Montero —que han recriminat al candidat que va defendre un govern del PSOE i Ciutadans el 2016— Baldoví ha respost que no perdrà “ni un segon” a atacar companyes d’una formació amb les quals podria compartir govern en els pròxims mesos. “Els meus adversaris són el Partit Popular, Vox i totes les polítiques que representen. No ho seran mai el Partit Socialista ni Unides Podem”, ha valorat.

Al llarg de l’entrevista, Baldoví també ha proposat negociar un pla per a incentivar l’ús social de la llengua davant la seua davallada en els últims informes, la recuperació de la competència autonòmica de les rodalies i l’aposta per un model turístic “raonable i harmoniós” amb la gent que viu en les zones costaneres i amb la seua indústria. “No ens podem permetre que la pressió del turisme acabe expulsant veïns i veïnes dels seus pobles”, ha sentenciat. 

També et pot interessar

stats