Baldoví promet anar als tribunals per a reclamar el finançament

Per a recórrer judicialment, el candidat de Compromís avança que crearà un equip jurídic "al més alt nivell"

El candidat de Compromís a la Generalitat, Joan Baldoví
El candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat, Joan Baldoví / Compromís

El candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, ha anunciat que una de les primeres mesures que prendrà si guanya les eleccions de maig, serà anar als tribunals per a reclamar el canvi del model de finançament autonòmic, el pagament del deute històric i l'execució de les inversions de l'Estat, per al que crearà un equip jurídic “al més alt nivell”.

“El pròxim Consell s'ha de plantar i dir prou”, ha manifestat a la seu de la coalició, “quan falten 98 dies per a les eleccions” i després de “huit anys de tracte injust” dels governs estatals de PP i PSOE. Baldoví ha defés que aquest recurs judicial ha d'estar en un hipotètic tercer acord del Botànic, l'encapçale o no Compromís.

Així, ha recordat que el sistema de finançament està caducat des de fa anys, mentre que el deute històric suma més de 40.000 milions d'euros i les inversions projectades pel govern “a vegades no arriben al 30%”. “Mirem per on mirem, tenim un maltractament per part de l'Estat”, ha constatat.

Davant d'aquesta situació, ha promés reactivar la via dels tribunals que el Consell ja va plantejar en 2016, quan l'Advocacia de la Generalitat va concloure que la fórmula adequada seria un recurs contenciós administratiu, mitjançant la creació d'un equip jurídic al costat del Consell Jurídic Consultiu (CJC) i “els millors experts de les universitats públiques valencianes”.

Aquest equip, ha garantit, explorarà de manera permanent i per totes les vies recórrer judicialment “el que es nega per la via del diàleg”. “No ens podem quedar de braços plegats”, ha insistit, i ha posat com a exemple el recurs presentat pel Consell a la retallada del transvasament Tajo-Segura o les modificacions del concert basc i el conveni econòmic amb Navarra que el Congrés abordarà aquesta setmana.

Critica la falta de contundència de la Generalitat en els últims huit anys

Després de tornar a criticar la falta de contundència de la Generalitat en els últims huit anys, ha reivindicat que Compromís “no té dependència ni de Génova ni de Ferraz” i només es deu als valencians. “Si no ho fem, els estarem fallant”, ha advertit, i ha demanat no resignar-se per a poder aconseguir-ho.

En qualsevol cas, el diputat estatal ha reconegut que li agradaria que els tribunals no foren l'únic camí, per la qual cosa continuarà intentant la via del diàleg. Per a això ha avançat que, si es converteix en president, el primer serà exigir una reunió monotemàtica amb el cap de l'executiu, Pedro Sánchez.

Mazón promet "arribar fins on faça falta" per a reclamar un finançament "just" 

Sobre el finançament també s’ha pronunciat el president del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que ha promés que "arribarà fins on faça falta, inclús a mesures judicials", per a reclamar que la Comunitat Valenciana tinga un finançament "just". "Ja està bé d'estar a la cua d'Espanya", ha censurat.

En aquests termes s'ha pronunciat en declaracions als mitjans abans de la junta directiva autonòmica del PPCV, en les quals ha avançat que el programa electoral dels populars per a les pròximes eleccions és "de compromisos concrets i d’una reivindicació clara dels interessos valencians per damunt de qualsevol altra cosa".

A més, Mazón ha asseverat que, si es converteix en president de la Generalitat, "s'acabarà el temps de les llistes d'espera en les residències per a majors, en l'habitatge públic", així com "la llista d'espera de l'aigua, del finançament, de les devolucions de les ajudes als autònoms i d'estar els últims a la cua d'Espanya". "Estem demostrant-li a tota la societat valenciana la nostra il·lusió per aquest canvi, el nostre projecte de bona gestió i de fer les coses millor, de defensar molt més i molt millor la nostra terra", ha subratllat.

També et pot interessar

stats