Baldoví: "Sí, ho admet, vaig respirar alleujat amb els resultats de les primàries d'Alacant"

El candidat de Compromís a la Generalitat aposta per “afinar” les primàries per a “evitar tensions innecessàries”, com la que haguera causat la derrota de la vicepresidenta Aitana Mas, que finalment ha guanyat per la mínima

El candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat, Joan Baldoví / Les notícies del matí

“Desvanit” i “pagat” se sent el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, pel suport majoritari en les primàries, del 93,9%, que l'han confirmat com a candidat a la presidència de la Generalitat. Satisfet, però també “alleujat”, ha admés a Les notícies del matí, pels resultats de la vicepresidenta del Consell, que es va imposar per la mínima a Gerard Fullana a Alacant, evitant una crisi en la coalició. “Jo vaig respirar. Els militants van donar una lliçó de maduresa i responsabilitat, votant el fet que en Compromís es mantinga l'equilibri entre totes les sensibilitats”. Baldoví creu que hi ha hagut els resultats que “molts volien” i que ell mateix “hauria posat sobre el paper” perquè a parer seu “la figura de Mas ix reforçada, però també la de Fullana. I entra una jove de les noves fornades”.

No obstant els riscos del procés, Baldoví continua apostant pel sistema de primàries com el millor i més democràtic per a triar els candidats. “Coincidisc amb Aitana [Mas] que haurem de fer ajustos fins, per a evitar que hi haja tensions, però crec que les primàries no són un mal sistema. Tanmateix, cal afinar-lo millor per a evitar tensions innecessàries”, ha declarat a À Punt.

Sí, ho admet, vaig respirar alleujat amb els resultats de les primàries d'Alacant

L'èxit de Joan Baldoví i la calma pels resultats d'Aitana Mas, contrasta amb la sorpresa per la pèrdua de posicions del president de les Corts, Enric Morera, que cau fins al lloc onze de la candidatura autonòmica. “El resultat d'Enric em va disgustar”, ha reconegut el diputat valencià, que no veu en el resultat un canvi de cicle sinó l'evolució natural d'un partit amb molt de planter jove. Baldoví ha destacat la “generositat infinita” de Morera en el projecte de Compromís i li ha augurat un paper destacat en la coalició. “Persones com Enric Morera tindran un paper en el futur. Hi ha lloc i faena per a tots”, ha insistit a Les notícies del matí. També l'assegura per a l'exvicepresidenta Mònica Oltra —l'aportació de la qual ha destacat com a “decisiva” per a la història de Compromís— una vegada es resolga la seua situació judicial. “Quan toque, regarem”, ha dit el diputat valencià.

Persones com Enric Morera tindran un paper en el futur de Compromís. Hi ha lloc i faena per a tots

Malgrat el descens de la participació en les primàries (del 71% al 61%), Baldoví defén com un gran èxit la capacitat del partit per a mobilitzar més de 25.000 persones per a la votació. La interpreta com la mostra “d'un Compromís unit i amb força per a encarar les eleccions”, en bona part gràcies al que fet que els vincles entre Més i Iniciativa (les potes majoritàries de la coalició) estan “més forts que mai són els millors de la història”, ha dit. Serà després dels comicis quan deixarà Baldoví l'acta de diputat, que considera compatible amb la campanya per la presidència de la Generalitat, recordant que Ximo Puig és candidat del PSPV i, alhora, cap del Consell, mentre que Carlos Mazón (PP) competeix per la presidència des de la Diputació d'Alacant.

Deixaré l'acta de diputat després de les eleccions

El candidat de Compromís creu que per a reeditar el Botànic cal que les forces progressistes “expliquen que la gent viu un poquet millor quan se'n va anar el PP i que podem anar amb la cara ben alta per Espanya i Europa”. “Hem d'il·lusionar la gent; defendre que millorar la vida de cinc milions de valencians i valencians és possible amb un govern progressista”, ha insistit.

El nou govern valencià ha de ser més descarat, educadament maleducat a Madrid, més reivindicatiu, perquè no pot ser que tantes coses s'estiguen eternitzant

Un Botànic que vol més exigent i “menys indulgent amb les decisions de Madrid”. Reclama Baldoví “ser insolent però de manera educada” per a resoldre assumptes els pendents “imprescindibles”, com la liquidació de deute, la reforma del model de finançament o la recuperació del dret civil. A parer del candidat a la Generalitat, el govern espanyol ha demostrat ser “pocatraça”, prenent decisions contra els interessos valencians, que representa un executiu del qual hauria de ser aliat. Ha comentat que va ser testimoni directe de com el baró socialista Emiliano García-Page “va tombar el pacte de la mesa de l'aigua” [provocant la retallada de les aportacions del Tajo-Segura]. Per això reivindica com “una de les prioritats del nou govern valencià” el fet de “ser més descarat, educadament maleducat a Madrid, més reivindicatiu, perquè no pot ser que tantes coses s'estiguen eternitzant".

També et pot interessar

stats