Les autonòmiques a Castella i Lleó, prova de foc de l'Espanya buidada

Segons el CIS, el PP no sumaria una majoria suficient amb Vox en un hemicicle fragmentat

Una persona vota aquest diumenge a Valladolid
Una persona vota aquest diumenge a Valladolid / Nacho Gallego (Efe)

Més de dos milions de castellans i lleonesos estan cridats a les urnes aquest diumenge per a elegir els 81 procuradors i procuradores que formen el parlament autonòmic. La pràctica totalitat de les més de 4.500 meses electorals s'han constituït amb incidències aïllades.

El director d'Administració Local de Castella i Lleó, Héctor Palencia, ha emfasitzat que aquests són els primers comicis autonòmics que se celebren sense coincidir amb altra convocatòria electoral.

Alfonso Fernández Mañueco, actual president de Castella i Lleó i candidat a la reelecció pel PP, va justificar la convocatòria d'eleccions anticipades per la "traïció" dels seus socis de govern, Ciutadans.

La darrera enquesta del CIS apunta a un canvi de l'aritmètica parlamentària en què Vox i la formació taronja intercanviarien el nombre d'escons. Així, la ultradreta podria arribar a governar amb els populars si superen aquesta previsió o sumen amb Ciutadans.

El moviment contra el despoblament de l'Espanya buidada podria ser la gran sorpresa de la nit, ja que la majoria d'enquestes pronostiquen l'entrada amb força de Sòria Ja!, que podria arribar a ser primera força a la província. En aquesta línia, per Àvila, que ja té representació parlamentària, podria passar d'un a dos procuradors.

Continua la incògnita sobre la resta de candidatures provincials d'aquestes plataformes, que podrien resultar decisives en el pròxim cicle electoral com ja ho va ser Terol Existeix.

En clau estatal, l'avanç pot perjudicar el lideratge de Pablo Casado, que buscava desgastar el govern de Pedro Sánchez, dissoldre l'efecte Ayuso amb una majoria absoluta de Mañueco i arribar forts als comicis andalusos.

Luis Tudanca, el candidat del PSOE, podria posar fi a més de tres dècades de governs populars amb el suport de les candidatures provincials esmentades adés, Unides Podem i Unió del Poble Lleonés, un partit que busca la creació d'una nova autonomia, el País Lleonés, amb la fusió de Lleó, Zamora i Salamanca.

La participació a les 18 hores és del 51,62%, dos punts per sota de la de l'última convocatòria a la mateixa hora.

També et pot interessar

stats