13F: Eleccions a Castella i Lleó amb transcendència estatal

L'avanç electoral podria fer que el popular Mañueco canvie Ciutadans per Vox com a socis i que la formació ultradretana governe per primera vegada a Espanya

Les eleccions a Castella i Lleó tenen transcendència estatal / J. Casares (Efe)
Laura Bayarri
11 de febrer 2022 - 20:24

El 20 de desembre el popular Alfonso Fernández Mañueco avançava les eleccions en Castella i Lleó. Les enquestes eren molt favorables per al PP i des de Génova es buscava desgastar el govern de Pedro Sánchez, dissoldre l'efecte Ayuso amb una majoria absoluta de Mañueco i arribar forts als comicis andalusos. 

Aquestes eleccions autonòmiques han tingut des del primer moment una transcendència estatal. José María Aznar ho va deixar caure a principis de campanya, en assegurar que sentia dir que s'havien de guanyar aquestes eleccions "per a què no sé qui arribe a la Moncloa" 

A mesura que avançaven els dies, però, les coses es precipitaven per als populars. Les enquestes no apunten a cap majoria absoluta per a ells. "Me la jugue jo, no Casado", manifestava aquest dimecres Mañueco en el segon debat electoral. 

Sembla que els populars l'únic que podrien aconseguir amb aquest avanç electoral és canviar Ciutadans per Vox. L'ultradreta pot entrar com a tercera força i ja ha advertit que si Mañueco demana els seus vots per a ser investit, ells demanaran a canvi estar en el govern autonòmic. 

Aquesta seria la primera vegada que Vox governa a Espanya. Ayuso, a més, no ha perdut protagonisme i ha tornat a marcar perfil propi. Mentre la consigna és criticar a la formació ultradretana i apel·lar al vot útil, ella diu que pactaria amb el partit d'Ortega Lara, és a dir, amb Vox.

En el PSOE les expectatives s'han multiplicat en les últimes setmanes. "Es respira canvi a partir del 13-F", cridava Pedro Sánchez fa dos dies. De fet, el secretari general del PSOE ha participat en més actes dels que tenia previstos.  Yolanda Díaz, d’altra banda, cada dia marca més distàncies amb Unides Podem i solament ha acudit a un acte d'aquesta campanya

Quan aquest divendres conclou la campanya electoral, tot està obert. El resultat és incert i sembla que serà ajustat

 

També et pot interessar

stats