Arriben a Espanya 160 afganesos més en la segona fase de l'operació d'evacuació

En la cimera extraordinària del G20 d'aquest dimarts dedicada a l'Afganistan, Pedro Sánchez ha anunciat que Espanya continuarà en les operacions d’evacuació i s’ha compromés a aportar 20 milions d'euros per als serveis bàsics de la població

Arriben nous afganesos en la segona fase de l'operació d'evacuació
Arriben nous afganesos en la segona fase de l'operació d'evacuació / Efe

Arriba a Espanya el segon avió amb 160 afganesos de 28 famílies. El govern l'ha enviat per a evacuar el personal que des de l'Afganistan va col·laborar amb les autoritats espanyoles. A les 20:45 hores, i amb una hora de retard, ha aterrat a la base aèria de Torrejón de Ardoz, a la Comunitat de Madrid. Aquesta és la segona fase de l'operació d'evacuació.

A peu de pista han rebut l’avió d'AirEuropa el ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, la ministra de Defensa, Margarita Robles, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Es tracta del segon vol que arriba des d'Islamabad i que se suma al que va arribar dilluns a la nit amb 84 refugiats afganesos. Als dos contingents rebuts s'han vist molts nadons, xiquets, xiquetes i famílies.

Afganesos evacuats arriben aquest dimarts a Torrejón d'Ardoz
Afganesos evacuats arriben aquest dimarts a Torrejón d'Ardoz / Efe

Unes evacuacions que a l'agost es van haver de suspendre perquè no es podia garantir la seguretat a l’aeroport de Kabul. Però encara queden molts col·laboradors amb Espanya per eixir d'aquell pais, una part dels quals són els que han arribat entre dilluns i dimarts.

L'arribada d’aquestes persones se suma als 2.206 entre espanyols i afganesos que van ser evacuats en la primera operació d'evacuació duta a terme per Espanya el mes d'agost passat.

Cimera extraordinaria del G20 a Roma aquest dimarts
Cimera extraordinaria del G20 a Roma aquest dimarts / REUTERS

La cimera extraordinària del G20 sobre l'Afganistan, celebrada de manera virtual i organitzada davall la presidència d'Italia, ha començat amb el repte clau d'enviar ajuda directa a la població del país, que es troba en mans dels talibans des d’agost del 2021 i amb els fons internacionals bloquejats.

El president del govern, Pedro Sánchez —Espanya és país convidat permanent del G20— ha demanat treballar junts perquè els avanços aconseguits al país les últimes dues dècades no es perden. Sánchez ha recalcat: "Estem decidits a evacuar tots els nostres col·laboradors afganesos en situació de risc. No deixarem ningú enrere". En aquest sentit, Espanya ha iniciat la segona fase d'evacuació.

A més, el govern d'Espanya s'ha compromés a aportar 20 milions d'euros a través de Nacions Unides amb l'objectiu que arribe a tota la població i contribuïsca a la provisió de serveis bàsics. Una informació que poc després ha fet pública al seu compte de Twitter.

Acords del conjunt del països del G20

El conjunt de països del G20 han acordat ajudes econòmiques per a pal·liar la greu crisi que viu l'Afganistan. El primer ministre italià, Mario Draghi, ha dit en la roda de premsa posterior a la cimera que "hi ha una gran disponibilitat a actuar”. Això s'ha traduït –segons Draghi– en “un mandat de tipus general a Nacions Unides per a coordinar la resposta".

En aquesta trobada virtual, convocada per la presidència de torn italiana del G20, la Comissió Europea ha anunciat ajudes per 1.000 milions d'euros, mentre que el president nord-americà, Joe Biden, ha promés augmentar els fons als afganesos en 300 milions de dòlars, ha dit Draghi. Aquestes ajudes s'hauran de coordinar sota el paraigua de l'ONU, que haurà ara d'establir un "full de ruta per a procedir ràpidament" amb les inversions al país.

La qüestió prioritària és atendre la crisi humana i això requerirà òbviament contactes amb els talibans, no hi ha alternativa. Però això no significa un reconeixement" Mario Draghi - President de torn del G20 i Primer Ministre d'Itàlia

La qüestió prioritària és atendre la crisi humana “i això requerirà òbviament contactes amb els talibans, no hi ha alternativa. Però això no significa un reconeixement", ha apuntat Draghi.

La crisi afecta ja almenys 18 milions de persones, la meitat de la població afganesa, segons dades de les Nacions Units. Un milió de xiquets i xiquetes pateixen malnutrició aguda i corren el risc de morir, segons el Fons de l'ONU per a la Infància (Unicef).

Imatge d'arxiu de l'emir de Qatar Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani davant la sessió 76 de la ONU
Imatge d'arxiu de l'emir de Qatar Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani davant la sessió 76 de la ONU / REUTERS

L’emir de Qatar demana un “full de ruta” per al diàleg amb el govern talibà

Durant la reunió d'aquest dimarts l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani, ha instat el G20 a evitar l'aïllament de l'Afganistan i a adoptar una posició unificada en forma de "full de ruta" per a tractar la crisi en aquest país.

Al-Thani ha argumentat que aquest "full de ruta" ha de permetre el contacte de la comunitat internacional amb el govern interí talibà, d'una banda, i garantir l'arribada de l'ajuda humanitària al poble de l'Afganistan, de l'altra.

L’emir de Qatar ha fet una crida als líders del G20 i a la comunitat internacional perquè adopten “un enfocament pràctic de la qüestió afganesa i traduir les bones paraules i les intencions en passos pràctics que garantisquen un equilibri entre els drets del poble afganés a la llibertat i la dignitat i els seus drets a aliments, medicina i desenvolupament".

Pel que fa al govern interí dels talibans, Al-Thani li ha demanat que "faça tot esforç possible per a una reconciliació nacional integral i la protecció dels drets humans". Qatar és un dels principals aliats àrabs de Washington, a més manté bones relacions amb els talibans, junt amb el Pakistan. Qatar va ser l'únic país a noliejar vols de passatgers de l'Afganistan després de la retirada dels EUA de la capital afganesa.

L'ajuda de Doha en la crisi afganesa va convertir aquest país àrab en el principal interlocutor entre el moviment fonamentalista i Occident. Des de divendres acull reunions entre una delegació afganesa i representants dels EUA, el Regne Unit, Alemanya i organitzacions d'ajuda humanitària.

Altres temes tractats durant la reunió d'aquest dimarts

Durant la reunió a Roma del G20, a porta tancada, també s’han tractat temes com la lluita al terrorisme, la llibertat de moviment dins del país, la situació a les fronteres, la seguretat des del punt de vista del terrorisme i el tràfic de drogues, els plans d'evacuació i la col·laboració amb països veïns, segons fons de la presidència italiana.

També et pot interessar

stats