Els talibans tanquen els accessos de l’aeroport de Kabul per a evitar l’eixida d’afganesos

Asseguren que l’objectiu de la mesura és evitar “que continue el caos” a l’aeròdrom i demanen a la ciutadania que torne a casa

Una multitud d'afganesos s'amuntonen fora de l'aeroport de Kabul
Una multitud d'afganesos s'amuntonen fora de l'aeroport de Kabul / Reuters

Els talibans han anunciat que, per a evitar que continue el caos en l'aeroport de Kabul, a partir d'aquest moment els ciutadans afganesos no podran anar a l'aeròdrom. La mesura dificultarà els intents dels diferents països d'evacuar als aliats afganesos vulnerables al país.

"No està permés que cap afganés puga anar fins a l'aeroport", ha dit en roda de premsa el principal portaveu insurgent, Zabihullah Mujahid, que ha assegurat que "la multitud a l'aeroport ha de tornar a les seues cases" i ells garantiran la seua seguretat.

Només els estrangers podran acudir a la terminal, ha afegit, per a “tractar de posar fi” al caos sorgit després de la presa de poder dels talibans, amb desenes de milers de persones tractant d'abandonar el país a la desesperada en els vols d'evacuació.

El portaveu ha assegurat que han impedit als afganesos anar a l’aeroport perquè la multitud cada vegada és major i "hi ha perill que la gent perda la vida, pot haver-hi una estampida". A més, ha culpat els nord-americans d'algunes de les morts en la zona. "Els estatunidencs estan fent una cosa diferent: quan hi ha una multitud, disparen, i la gent mor. Sí, disparen a la gent, i volem que (els afganesos) estiguen a resguard d'això", ha manifestat Mujahid.

L'aeroport de Kabul ha deixat escenes dramàtiques amb desenes de milers de persones tractant d'abandonar el país en els vols d'evacuació, cosa que ha provocat estampides i una situació de caos que ha deixat quasi una desena de morts des de la presa de Kabul per part dels talibans el passat 15 d'agost.

En aquest context, el portaveu del moviment islamista ha garantit als afganesos que no hi ha motius perquè tracten de fugir, "no hi ha perill": "Torneu a les vostres cases, als vostres treballs, a la vida normal", ha dit. 

Fi de les evacuacions, el 31 d’agost

En la segona roda de premsa oferida pels insurgents des que van prendre el poder, Mujahid ha reiterat que els talibans no estan disposats a permetre una extensió del període d'evacuació més enllà del 31 d'agost, la data prevista perquè les tropes estrangeres abandonen el país.

"Els Estats Units han d'evacuar tota la seua gent abans del 31 d'agost. La pròrroga d'aquesta data seria una decisió unilateral i contrària al nostre acord amb ells", ha remarcat. 

També et pot interessar

stats