Garzón assegura que la coalició electoral amb Podem a la Comunitat Valenciana sempre ha sigut la seua "aspiració i guia"

Aquest dissabte ha arrancat a la ciutat de València la precampanya estatal d’EU amb l’acord amb Podem a la Generalitat en l'aire

El coordinador federal d'EU, Alberto Garzón, i la presidenciable d'EUPV, Rosa Pérez Garijo
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de març 2023 - 06:30 Actualitzat: 06 de març 2023 - 08:30

Esquerra Unida ha encetat a València aquest dissabte el seu programa de precampanya per a les eleccions autonòmiques i municipals amb la presentació dels candidats autonòmics en un acte en el qual ha tingut un paper destacat de la líder d’EUPV i consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, i que també ha comptat amb la presència del coordinador federal i ministre de Consum, Alberto Garzón, i de la portaveu federal Sira Rego.

Sota el lema ‘Cuidem allò proper’, el partit ha reivindicat la seua condició d’“esquerra solvent” per la seua “àmplia experiència”, la seua implantació municipal i una estratègia basada a posar l'accent en la defensa dels serveis públics “però allunyada del soroll que enterboleix la política”, afirmen. L’esdeveniment arriba enmig de les negociacions entre EUPV i Podem per a tancar un acord de coalició per a les eleccions autonòmiques del 28M i sumar-se, així, als altres deu acords aconseguits entre les dues formacions en altres autonomies.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha valorat el paper de la formació en el govern del Botànic i la seua lluita contra la corrupció. “El País Valencià va ser conegut durant vint anys per la corrupció del PP. Hui tenim una altra realitat molt diferent: gràcies al treball d'Esquerra Unida, els hem portats als tribunals”, ha afirmat.

Per part seua, Garzón ha reivindicat la figura i el projecte de la vicepresidenta Yolanda Díaz, que “encarna els principis i valors que defensem des d'EU. Per això el nostre projecte de país està per a aportar el millor que tenim en un projecte com Sumar”. En aquesta línia, el coordinador federal ha remarcat que una coalició electoral amb Podem a la Comunitat Valencian sempre ha sigut la seua "aspiració i guia".

Podem-Esquerra Unida o Unides Podem

Després que Compromís rebutjara formar part d’una gran coalició de “sopes de sigles” a l’esquerra del PSPV, ambdós partits consideren que concórrer separats a les autonòmiques comporta un risc a causa de la barrera del 5% necessària per a tindre representació a les Corts. L’acord, però, està encara en l’aire.

Des d’EUPV afirmen que, després de les reunions entre ambdues formacions, “les propostes i condicionants de Podem” fan “inviable” arribar a un acord. Alguns dels punts de fricció per a arribar a un pacte estan en el nom de la candidatura, la representació de cada partit en les llistes i els acords municipals a les quatre grans ciutats valencianes. 

Segons la formació encapçalada per Pérez Garijo, Podem condiciona el pacte autonòmic als acords en les candidatures municipals a València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana, una qüestió que es pretén evitar des d’EUPV.

Quant al nom de la candidatura conjunta, EUPV considera que ‘Unides Podem’, utilitzat en les paperetes en les darreres eleccions autonòmiques i defés per la formació morada, els invisibilitza i proposen presentar-se sota la fórmula “Podem-Esquerra Unida”.

La confecció de les llistes seria un altre punt de discrepància. Mentre Podem aposta per mantindre el repartiment del 70%-30% que van acordar en les anteriors eleccions, EUPV, que considera que la situació ha canviat i aposta ara per un 60-40%.

Des d’ambdues formacions afirmen que les negociacions continuaran en les pròximes setmanes, tot i que són conscients que el temps juga en contra. També, que el llistó del 5% és un risc i que, sense una candidatura conjunta, podrien perillar la seua presència a les Corts i el Botànic 3. 

També et pot interessar

stats