El 15% dels productes dels menjadors de col·legis i residències de la Comunitat Valenciana hauran de ser ecològics

El Consell ultima el nou decret d’alimentació sostenible alhora que creix la superfície dedicada a l’agricultura ecològica, que se situa en un 20%

La Comunitat Valenciana, referent en agricultura ecològica a Espanya
La superfície dedicada a agricultura ecològica està creixent significativament al nostre territori / À Punt NTC

El 15% dels productes alimentaris que se servisquen als menjadors col·lectius d’espais públics, com ara col·legis o residències, hauran de ser ecològics. Així ho recollirà el nou decret d’alimentació sostenible que publicarà prompte la Generalitat i que pretén incrementar el consum de productes sostenibles un 5% cada any, segons ha exposat en Les notícies del matí el director general de Desenvolupament Rural, David Torres.

És una de les iniciatives que s’emmarca dins del pla del Consell per a fomentar el consum de productes ecològics i, a conseqüència d’aquest repunt, la Generalitat vol fer créixer també la producció ecològica, encara que al nostre territori aquest augment va a bon ritme.

Liderem el creixement de la producció ecològica a Espanya i Europa, creixem quasi el doble que la mitjana europea David Torres - Director general de Desenvolupament Rural

Torres ha recordat que la Comunitat Valenciana està entre les tres millors regions europees quant a producció ecològica, juntament amb les franceses del Loira i la Provença, i que els cultius ecològics estan cada vegada més arrelats. "Liderem el creixement de la producció ecològica a Espanya i Europa, creixem quasi el doble que la mitjana europea", destacava Torres.

"En els últims anys, hem crescut en producció, però també en superfície. A hores d’ara estem en el 20% del territori dedicat als cultius ecològics i l’objectiu és assolir el 25% en 2030", apuntava el director general de Desenvolupament Rural.

A més, David Torres destacava un altre avantatge de l’expansió de la producció ecològica, que està arrelant, sobretot, en zones interiors del territori: l’ocupació dels joves i les dones. "Els llauradors professionals d’agricultura ecològica tenen una mitjana de 48 anys, enfront dels 64 anys dels que es dediquen a la convencional", detallava David Torres durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

D’altra banda, destacava que el 30% dels operadors de l’agricultura ecològica valenciana són dones i bona part dels que es dediquen professionalment a aquests cultius sostenibles són joves, "el que donaria una solució a la falta de relleu generacional al camp".

El creixement que esmentava Torres s’aprecia en la producció ecològica, però també en el consum intern, que actualment és del 19%. Amb la intenció d'apujar aquesta xifra, Torres ha assenyalat que la Generalitat impulsarà la compra pública verda, en la qual s’emmarca el nou decret d’alimentació sostenible del Consell.

No obstant això, el responsable de Desenvolupament Rural ha recordat que, a hores d’ara, aquest objectiu ja s’ha materialitzat i es donen ajudes públiques a les empreses de càtering dels menjadors escolars que incloguen en la carta un 20% de productes ecològics.

Ara bé, el responsable de Desenvolupament Rural ha advertit que des de la Generalitat es treballa per a augmentar encara més la compra pública de productes ecològics, però de manera sostinguda per a evitar que la demanda de productes sostenibles supere l’oferta que es fa al nostre territori. "No podríem abastir tota la demanda", assenyalava, sobretot perquè l’agricultura ecològica ha de conviure amb la convencional.

En aquest sentit, indicava que la Unió Europea estableix que un màxim del 30% de la producció agrària siga ecològica, xifra que ja veu a l’horitzó la Comunitat Valenciana.

L'Agència Valenciana de Control Alimentari fa les primeres passes

D’altra banda, i pel que fa a l’encariment dels productes, tant els sostenibles com els convencionals, que es produeixen en les nostres terres, David Torres ha indicat en Les notícies del matí que l’Agència Valenciana d’Informació i Control Alimentari, que ja s’ha posat en marxa, que vetlarà perquè els productes no es venguen al consumidor final per davall del cost de producció, i que ja ha fet les primeres inspeccions en els establiments. "L’Agència ja ha fet les primeres accions i ha hagut de llevar algunes etiquetes de productes que no estaven ben identificats als supermercats", avançava el responsable de Desenvolupament Rural.

Si consumim els nostres productes, seran més barats en els lineals David Torres - Director general de Desenvolupament Rural

En aquest sentit, i coincidint amb les festes de Nadal, quan creix el consum alimentari, Torres ha convidat la ciutadania a apostar per productes de proximitat, cultivats o produïts pel nostre teixit econòmic.

"Si consumim els nostres productes, seran més barats en els lineals, i en els mercats de proximitat encara seran més barats", animava el responsable de Desenvolupament Rural als consumidors. "Hem de tindre clar que hem de pagar pel que consumim", remarcava.

En aquesta línia, ha incidit que fet que la cadena alimentària siga "molt llarga", perquè des que un aliment ix del productor fins que arriba al consumidor final passa per "molts esclavons", fa que el consumidor final es trobe, des del punt de vista de Torres, "amb un preu que moltes vegades no és el que correspondria". 

El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, en una entrevista en Les notícies del matí

També et pot interessar

stats