El cultiu ecològic a la Comunitat Valenciana augmenta un 88% en quatre anys

La superfície supera les 146.000 hectàrees i al 2020 va facturar 626 milions d'euros

El cultiu ecològic a la Comunitat Valenciana augmenta un 88% en 4 anys / À Punt NTC

La superfície de cultiu ecològic certificat a la Comunitat Valenciana creix a bon ritme. Si al 2016 hi havia 80.077 hectàrees, al 2020 ja s’havien certificat 146.767 hectàrees d’aquest tipus de sembrat al territori, un 81,2% més. Això també ha suposat un increment en la facturació, que els últims quatre anys ha pujat un 124%, fins a situar-se en 626 milions d'euros al 2020. 

Són algunes de les principals conclusions de l'Informe del sector ecològic de la Comunitat Valenciana que ha presentat aquest dimarts la consellera d'Agricultura, Mireia Mollà. “La Comunitat Valenciana es consolida com un referent en agricultura ecològica en l'àmbit espanyol i europeu”, ha afirmat. La Generalitat ha invertit 75 milions d'euros en el I Pla Valencià de Producció Ecològica 2016-2020 i Mollà ha avançat que l'objectiu de la segona edició d’aquest pla serà posar el focus en els consumidors i en les cadenes de distribució. 

Una tècnica molt rendible

El 40% dels camps de cítrics de les comarques del sud s'han passat a aquest cultiu alternatiu. És el cas del terreny de Conxi Alonso, que forma part de les vora 750 empreses emprenedores dedicades a aquest tipus d’agricultura. Des de fa 5 anys, Alonso ha explicat a À Punt NTC que ha canviat la seua tècnica de treballar els camps d'ametlers i enguany farà també la seua primera collita de llimes ecològiques. 

“Em feia il·lusió la conservació del medi ambient. A més, cada volta s’eliminen més els productes fitosanitaris del menjar. Ho faig sobretot de cara a la salut”, explica la llauradora. 

Darrere d'aquest impuls hi ha les dones. El 31% dels professionals del sector que es dediquen a aquest tipus de cultius són dones, sis punts més que l'any passat, segons el mateix estudi. La rendibilitat i l'aposta pel menjar saludable estan darrere d'aquest increment. Productes com l'ametla que cultiva Conxi Alonso poden arribar a triplicar el seu preu si tenen l’etiqueta d’ecològics.

Per la seua part, José Vicente Alonso, responsable d'Asaja a Oriola, assegura que aquestes zones d’Alacant són les que estan subministrant ametla ecològica al mercat americà. Si normalment es factura al voltant de 3,5 euros el quilo, l’ametla ecològica es factura als agricultors entorn dels 8,5 euros”.

Actualment, la major part de la producció tant de fruites com d'hortalisses valencianes s'exporta als països del nord d'Europa, clients més conscients de la importància de menjar aliments naturals i lliures de productes fitosanitaris. 

També et pot interessar

stats