Guerra al malbaratament d'aliments: la nova llei del govern espanyol contempla multes de fins a 500.000 euros

Totes les empreses de la cadena alimentària hauran de tindre un pla de prevenció per a minimitzar pèrdues i destinar l'excedent a altres usos

Aliments al fem (arxiu)

El govern espanyol vol frenar el desaprofitament de menjar en bars i supermercats. Amb aquest objectiu en ment ha aprovat, en Consell de Ministres, el projecte de llei de prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari per a reduir la deixalla al fem d'aliments sense consumir en tota la cadena alimentària, des de la collita fins als establiments.

La norma, que començarà a partir d'ara el tràmit parlamentari abans de fer-se realitat, contempla multes de fins a 500.000 euros i obliga a totes les empreses de la cadena, siguen collidors, restaurants o mercats a comptar amb un pla de prevenció per a minimitzar les pèrdues i destinar els aliments a altres usos, amb prioritat per a consum humà.

Segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'any 2020 les llars espanyoles van tirar al fem 1.364 milions de quilos i litres d'aliments, una mitjana de 31 per persona. I les xifres de balafiament alimentari al món són encara més alarmants. Vora un terç de la producció mundial es perd o acaba en el fem cada any, més de 1.300 milions de tones de menjar segons les estimacions de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). Més de la meitat, el 61%, són productes de consum a les famílies i el 40% restant dels restaurants, els supermercats, l'agricultura o el comerç. Un informe elaborat pel Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma) calcula que, de mitjana, cada habitant del planeta va desaprofitar 121 quilos de menjar el 2019.

El projecte de llei que naix hui pretén ser un codi de bones pràctiques per a tots els agents que intervenen en la cadena alimentària. L'excedent s'haurà d'aprofitar. Cooperatives i distribuïdores hauran de dedicar-lo al consum humà, animal o al compostatge, mentre que els establiments de restauració estaran obligats a facilitar que la clientela s'emporte les sobres. Supermercats i botigues, per la seua banda, abaixaran el preu de productes amb data de caducitat pròxima. I es potenciaran iniciatives com per exemple aplicacions mòbils que ja funcionen en l'actualitat, entre d'altres la coneguda Too Good to Go.

No respectar la normativa comportarà multes que podran oscil·lar entre els 2.000 i 60.000 euros. I en cas de reincidència, la multa pot arribar al mig milió d'euros. Però, en tot cas, la nova llei no anticipa sancions contra el malbaratament a casa, que és on més es malgasta. Per a aquest objectiu específic es faran campanyes orientades a conscienciar la societat.

També et pot interessar

stats