Deu consells per a evitar el malbaratament d'aliments

En el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d'Aliments, repassem els hàbits que podem canviar en la nostra vida diària per a consumir aliments de forma responsable

Consells per a evitar el malbaratament d'aliments
29 de setembre 2021 - 13:05

Aquest 29 de setembre se celebra el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d'Aliments, una data per a posar en valor la importància d'adoptar una cuina que tinga en compte l'origen dels aliments, com es cultiven i com arriben als nostres mercats i plats. Com a consumidors, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), ens proposa una sèrie de mesures que fomenten l'aprofitament d'aliments i el respecte cap a aquests. Són les següents:

Tria fruites i verdures lletges

No s'han de jutjar els aliments pel seu aspecte. Les fruites i les verdures que no compleixen l'estàndard, amb colps o formes estranyes, tenen el mateix gust. Utilitza la fruita madura per a batuts, sucs i postres.

Emmagatzema els aliments amb prudència

Els productes més antics han d'estar en la part frontal de l’armari o la nevera i els nous en la part posterior. És recomanable usar recipients hermètics per a mantindre els aliments oberts frescos a la nevera.

Diferència entre consum preferent i caducitat

Hi ha molta diferència entre les dates de “consum preferent” i “caducitat”. A vegades els aliments continuen sent innocus per al consum passada la data de “consum preferent”, mentre que la data de “caducitat” indica el moment en què el consum deixa de ser innocu.

Dona suport als productors locals d'aliments

Comprar productes locals, ajuda els agricultors i les empreses del nostre territori. També ajuda a combatre la contaminació reduint les distàncies en la distribució dels productes.

Imatge d'arxiu del Mercat Central de Castelló
Imatge d'arxiu del Mercat Central de Castelló

Contribueix a mantindre les poblacions de peixos

Cal menjar les espècies de peixos més abundants, en lloc d’espècies amb un risc excessiu de pesca. Compra peixos que han estat capturats o cultivats de manera sostenible, com ara peixos amb etiqueta ecològica o certificats.

Mantín els sòl i l'aigua nets

Alguns residus domèstics són potencialment perillosos i no s’han de llançar mai a la paperera. Articles com bateries, pintures, telèfons mòbils, medicaments, productes químics, fertilitzants, pneumàtics, cartutxos de tinta, etc. poden filtrar-se al sòl i al subministrament d’aigua, i danyar els recursos naturals que produeixen els nostres aliments.

Compartir és cuidar

Dona els aliments que d’una altra manera es malbaratarien. Per exemple, les aplicacions mòbils poden connectar el veïnat entre si i amb empreses locals perquè els excedents es puguen compartir.

Menja més llegums i verdures

Augmentar el consum d'aquests aliments contribueix a la sostenibilitat del planeta. Consulteu les etiquetes dels aliments per a trobar ingredients poc saludables com greixos trans i conservants i eviteu els aliments amb sucre o sal afegits.

Respecta el menjar

Conéixer el procés que comporta l'elaboració d'un aliment ajuda a connectar-hi. Llig sobre la producció d'aliments i coneix els agricultors.

Conserva les restes

Si no es menja tot el que es cuina, congela-ho per a més avant o utilitza les restes com a ingredient en un altre menjar.

També et pot interessar

stats