Zelenski demana que les matances de civils a Butxa i Kramatorsk arriben als tribunals internacionals

Segons la Fiscalia de Menors, almenys 176 xiquets i xiquetes han mort i 324 han resultat ferits en atacs perpetrats per Rússia des del començament de la invasió

Forenses exhumen els cossos de civils assassinats a Butxa i soterrats en una fossa comuna
Forenses exhumen els cossos de civils assassinats a Butxa i soterrats en una fossa comuna / Valentyn Ogirenko
09 d'abril 2022 - 09:14

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquesta matinada que els atacs russos contra civils a Butxa i Kramatorsk formen part dels càrrecs contra l'agressor en els tribunals internacional. "Igual que la massacre a Butxa, com molts altres crims de guerra russos, l'atac amb míssils contra Kramatorsk ha de ser un dels càrrecs en el tribunal, un fet que està destinat a succeir", ha dit el governant ucraïnés a través d'un missatge en vídeo en la xarxa Telegram.

Segons la Fiscalia de Menors d'Ucraïna, almenys 176 xiquets i xiquetes han mort i 324 han resultat ferits en atacs perpetrats per Rússia des del començament de la invasió, el passat 24 de febrer. La major part de les víctimes infantils s'han registrat a la regió de la capital, Kíiv, seguida de Donetsk, Khàrkiv, Txerníhiv, Mikolaiv, Kherson i Zaporíjia.

Aquest dissabte, un atac amb míssils contra l'estació de tren de Kramatorsk, una localitat situada al nord de la regió ucraïnesa de Donetsk, ha causat almenys trenta morts i més de cent ferits, segons l'entitat gestora dels ferrocarrils ucraïnesos.

A més d'assegurar que la responsabilitat (de Rússia) és indubtable, Zelenski ha afegit que tots els esforços del món haurien de dirigir-se a establir "qui va donar ordes, d'on venia el coet, qui el portava i com es va coordinar l'atac".

El Ministeri de Defensa, en el seu compte de Twitter, ha elevat a 50 el nombre de morts en l'atac, entre ells cinc xiquets, i ha dit que és una mostra de la "brutalitat bestial i la depravació moral" russa.

Von der Leyen promet a Zelenski accelerar l'ingrés del país en la UE

Aquest divendres, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l’alt representant per a Afers Exteriors i vicepresident de la Comissió, Josep Borrell, s'han desplaçat a Ucraïna per a expressar la solidaritat de la Unió Europea amb el país, en la visita diplomàtica europea de més nivell després de 44 dies d’invasió per Rússia.

Una visita que ha començat per la ciutat de Butxa, que fa uns dies va viure una matança de tal magnitud que va causar l'expulsió de Moscou del Consell de Drets Humans de l'ONU, amb el 79% dels vots vàlids. Allí von der Leyen ha assegurat que “es portarà els responsables d'aquestes atrocitats davant de la justícia” i que "la vostra lluita és la nostra lluita".

Durant la seua trobada amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, Von der Leyen li ha promés que la seua institució elaborarà l'informe sobre la candidatura per al procés d'adhesió del seu país a la Unió Europea (UE) "en setmanes", una vegada responga a les preguntes de l'informe que ella mateixa li ha entregat en mà durant la visita al país.

També et pot interessar

stats