La Xina desplega tres vaixells militars i un avió de combat prop de Taiwan

La incursió coincideix amb la reunió entre Kevin McCarthy i la presidenta de l'illa, Tsai Ing Wen, als Estats Units

Vaixell xinés captat prop de Taiwan
Vaixell xinés captat prop de Taiwan / Reuters

Una flota de l'Armada xinesa encapçalada pel portaavions Shandong navega prop de Taiwan en ruta cap al Pacífic oriental, on té programades unes maniobres, han informat mitjans oficials. El pas dels vaixells es va registrar ahir dimecres a uns 400 quilòmetres al sud de l'illa, precisament quan quedaven poques hores perquè la presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, es reunira a Los Angeles amb el president de la Cambra de Representants dels Estats Units, el republicà Kevin McCarthy. Aquesta trobada, rebutjada rotundament per la Xina, ha fet créixer de nou la tensió entre aquest país i l'illa.

Paral·lelament, el Ministeri de Defensa de Taiwan ha assegurat aquest dijous haver detectat almenys un avió de combat i tres vaixells de guerra en el seu territori i els han atribuït a la Xina, segons han confirmat en un comunicat. Les autoritats taiwaneses apunten que la flota ha entrat a l'espai de defensa aèria del sud-est de l'illa. En resposta a la intromissió, el govern taiwanés ha mobilitzat avions de combat, embarcacions de la Marina i ha activat sistemes terrestres de llançament de míssils, mentre que continuen monitorant la situació atentament.

El Shandong, el segon portaavions de la Xina, ha sigut localitzat al pas pel Canal de Bashi —tram que separa Taiwan de les Filipines— en trànsit cap al Pacífic oriental, on estava previst que dimecres iniciara les primeres maniobres de llarg abast. La cartera castrense taiwanesa ha denunciat així mateix l'"operació especial de patrullatge" anunciada aquesta setmana per l'exèrcit xinés en aigües de l'estret de Formosa, que ha qualificat d'"intents d'intimidar Taiwan i desestabilitzar la pau regional i l'statu quo, un comportament impropi d'un país modern i responsable", recull l'agència oficial CNA. De moment no es coneix si el desplegament del portaavions forma part de l'operació militar xinesa, que va començar a primera hora del dimecres i té una durada desconeguda. 

El desplegament militar xinés arriba enmig de noves tensions entre Washington i Pequín a compte de l'escala realitzada per Tsai als Estats Units, que forma part del viatge a Centreamèrica, i de la reunió que va mantindre dimecres amb el congressista McCarthy. Les autoritats de la Xina han acusat Washington de "confabulació" amb l'illa i asseguren que respondran amb "mesures resoltes i efectives per a salvaguardar la sobirania nacional i la integritat territorial", mentre que els Estats Units no veuen motiu perquè Pequín "reaccione exageradament" davant la trobada. 

L'episodi recorda el que va ocórrer l'agost passat, quan la visita a Taiwan de l'aleshores presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va enfurir el règim liderat per Xi Jinping, que va qualificar-la de "farsa" i de "traïció deplorable". En resposta, la República Popular va imposar sancions a Pelosi, va suspendre el diàleg amb els Estats Units en diversos àmbits importants i va organitzar a l'estret de Taiwan maniobres militars d'una intensitat inèdita des de feia dècades.

L'illa és un dels motius més grans de conflicte entre la Xina i els Estats Units, degut sobretot al fet que Washington és el principal subministrador d'armes de Taiwan i seria l'aliat militar més gran en cas de conflicte bèl·lic amb la Xina. La potència asiàtica reclama la sobirania sobre Taiwan, que considera una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang es replegaren allà el 1949, després de perdre la guerra civil contra l'exèrcit comunista.

També et pot interessar

stats