La Xina amenaça els EUA per la visita de la presidenta de Taiwan

Pequín ha advertit que considerarà una "provocació greu" i no deixarà sense resposta una eventual reunió entre Tsai Ing-wen i el president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy

La presidenta de Taiwan Tsai Ing-wen, hores abans d'enlairar-se cap a Amèrica
La presidenta de Taiwan Tsai Ing-wen, hores abans d'enlairar-se cap a Amèrica / Ann Wang (Reutrers)

"Una sola Xina". En aquesta afirmació comença i acaba qualsevol discussió territorial a Pequín. El govern de Xi Jinping ha advertit els Estats Units que considerarà com una "provocació greu" i no deixarà sense resposta la possibilitat que presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, es reunisca amb el president de la Cambra de Representants estatunidenca, Kevin McCarthy.

Tsai Ing-wen farà una escala a Nova York el 30 de març i una altra a Los Angeles el 5 d'abril com a part del seu viatge a Centreamèrica, on visitarà Belize i Guatemala, dos dels tretze països que encara mantenen llaços diplomàtics amb Taipei.

L'executiu xinés interpreta l'escala als EUA com un acte provocatiu per a "dependre dels Estats Units per a la independència", segons ha manifestat la portaveu de l'Oficina d'Assumptes de Taiwan del govern de Pequín, Zhu Fenglian. La representant xinesa ha instat Washington a no facilitar que Tsai "transite" pels Estats Units o fins i tot es comunique amb funcionaris estatunidencs, a fi de complir amb el compromís seriós de no donar suport a la "independència de Taiwan".

L'agost de 2022, la visita a Taiwan de la llavors presidenta del Legislatiu dels EUA, Nancy Pelosi, va enfurir Pequín, que la va qualificar de "farsa" i "traïció deplorable". Com a resposta, la Xina va imposar sancions a Pelosi, va suspendre el diàleg amb els EUA en diversos àmbits i va desplegar a l'estret de Taiwan maniobres militars d'una intensitat inèdita en dècades.

La Xina reclama la sobirania sobre Taiwan, a la qual considera una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang es van replegar allí el 1949, després de perdre la guerra civil contra els comunistes.

També et pot interessar

stats