Taiwan denúncia que avions i vaixells xinesos han travessat la línia mitjana de l'estret

Aquesta divisió funciona com una frontera no oficial, però tàcitament respectada per la Xina i Taiwan, que viuen un dels seus moments més tibants després de la visita de Pelosi

la Xina realitza un simulacre de tir real de llarg abast en l'Estret de Taiwan, des d'una ubicació no revelada
La Xina realitza un simulacre de tir real de llarg abast en l'Estret de Taiwan, des d'una ubicació no revelada / Easter Theatre Command (Reuters)

Vaixells i avions de guerra de l'Exèrcit Popular d'Alliberament de la Xina han travessat aquest divendres la línia mitjana de l'estret de Taiwan, la qual cosa el Ministeri de Defensa de l'illa ha qualificat de "forta provocació".

Aquesta divisió funciona com una frontera no oficial, però tàcitament respectada per la Xina i Taiwan, que viuen un dels seus moments més tibants després de la visita a l'illa el dimecres de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a la qual Pequín va advertir que respondria amb contundència.

La presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, ha qualificat les maniobres militars xineses entorn de l'illa com un "acte irresponsable" que aviva les tensions a l'Indopacífic. Així, ha reclamat contenció a Pequín i ha demanat el suport de la comunitat internacional.

En el seu discurs, Tsai Ing-wen ha subratllat que Taiwan busca treballar amb els països de la regió i aliats democràtics internacionals per a "mantindre la pau" a la regió. Igualment, ha agraït al G7 el seu crit d'atenció a la Xina perquè evite l'ús de la força a Taiwan.

Per la seua banda, la cancelleria xinesa ha convocat representants diplomàtics de països europeus i de la Unió Europea en protesta per les declaracions realitzades pels ministres d'Afers Estrangers del G7 i l'alt representant de la UE per a Afers Estrangers en relació amb Taiwan, segons recullen mitjans xinesos.

Segona jornada de maniobres militars

Els exercicis militars xics, que inicien aquest divendres la seua segona jornada, es prolongaran fins al diumenge, d'acord amb mitjans estatals xinesos.

Les maniobres xineses han provocat nombrosos retards i cancel·lacions en rutes tant aèries com marítimes que passen per la zona.

Els exercicis del dijous van incloure pràctiques de tir amb artilleria de llarg abast, amb "múltiples tipus de míssils convencionals", així com el desplegament aeri de desenes d'avions militars, entre caces i bombarders.

Es tracta de la primera vegada que es registren llançaments d'aquest tipus en els voltants de Taiwan des de la tercera crisi de l'Estret entre 1995 i 1997.

Rússia anima la Xina a reaccionar a les violacions de sobirania dels Estats Units

I per a avivar més les tensions internacionals, el ministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, ha cridat a reaccionar a les violacions del principi de sobirania pels Estats Units, en una trobada en Nom Pen (Cambodja) amb el seu col·lega xinés, Wang Yi.

El ministre rus ha acusat els EUA d'intentar "imposar el seu domini" en diferents racons del món. Segons Lavrov, d'aquesta manera els EUA "van decidir convertir Ucraïna en una amenaça per a la Federació Russa i durant anys va fer cas omís de la política racista del règim de Kíiv, que va destruir tot el rus".

"El mateix van fer en el cas de la visita de Nancy Pelosi a Taiwan en fer cas omís dels seus propis principis proclamats públicament, i de la inclinació dels quals tractaven de convéncer tothom, enganyant-se a si mateixos", ha afegit el cap de la diplomàcia russa.

Pelosi veu "ridícul" que el seu viatge danye Taiwan o busque canviar l'statu quo

La presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, ha titllat de "ridícul" que la seua visita a Taiwan puga perjudicar l'illa i ha assegurat que l'objectiu de la seua gira asiàtica no és canviar l'statu quo, sinó mantindre'l.

La política estatunidenca ha dit que la Xina simplement ha usat la seua visita "com una excusa" per a la seua exhibició de múscul.

Pelosi ha dit que tot i el compromís de l'administració dels EUA de mantindre l'orde internacional com fins ara, "els xinesos estan intentant aïllar a Taiwan", vetar la seua participació en òrgans globals o rebre i fer visites, "però no aïllaran Taiwan impedint-nos viatjar allí", ha declarat categòrica.

"No els permetrem que aïllen Taiwan", ha dit Pelosi, que ha cridat a continuar visitant l'illa i a establir-hi relacions.

També et pot interessar

stats