La Xina assegura que lluitarà "decididament" contra la independència de Taiwan

El país proposa una "unificació pacífica" i critica les "intromissions", en aparent referència als Estats Units, principal subministrador d'armes de Taiwan

El president xinés, Xi Jinping, amb el primer ministre sortint, Li Keqiang, a l'assemblea
El president xinés, Xi Jinping, amb el primer ministre sortint, Li Keqiang, a l'Assemblea / Thomas Peter (Reuters)

La Xina ha anunciat aquest diumenge que lluitarà "decididament” contra la "independència" de Taiwan i "en pro de la reunificació de la pàtria", en una nova escalada de tensió entre el gegant asiàtic i els Estats Units. Així ho ha comunicat el primer ministre ixent, Li Keqiang, durant la inauguració de la sessió anual de l'Assemblea Nacional Popular.

Les relacions entre Pequín i Taipei es van deteriorar l'estiu passat després de la visita a l'illa de la llavors presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, que va elevar la tensió en l'estret a màxims inèdits en anys.

El país proposa una “unificació pacífica” per a “promoure la cooperació econòmica i cultural entre tots dos costats” i perfeccionar “les polítiques destinades a millorar el benestar dels compatriotes taiwanesos", ha agregat Li.

Pequín ha criticat les "intromissions", en aparent referència als Estats Units, país que considera que interfereix en els seus assumptes interns en relació amb Taiwan, territori que la Xina reclama com a seu.

Taiwan, amb qui el país nord-americà no manté relacions oficials, és un dels majors motius de conflicte entre la Xina i els EUA, a causa sobretot del fet que Washington és el principal subministrador d'armes de Taiwan i seria el seu major aliat militar en cas de conflicte bèl·lic amb el gegant asiàtic.

En aquest sentit, la Xina ha anunciat que n'augmentarà la despesa de Defensa un 7,2% enguany fins als 1,55 bilions de iuans (210.685 milions d'euros).

Tot açò un dia després que Li es reunira amb el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, gran aliat de Putin, per a parlar d'un pla de pau per a Ucraïna.

També et pot interessar

stats