Els dotze punts de la postura xinesa per a una "solució política" a la guerra a Ucraïna

La Xina publica un document en el qual explica la seua postura per a una solució política a la crisi a Ucraïna per la invasió militar russa

El director de l'Oficina de la Comissió Central d'Afers estangers de la Xina, Wang Yi, abans de reunir-se amb el president de Rússia, Vladimir Putin, a Moscou, aquest passat dimecres
El director de l'Oficina de la Comissió Central d'Afers Estrangers de la Xina, Wang Yi, abans de reunir-se amb el president de Rússia, Vladímir Putin, a Moscou, dimecres / Anton Novoderezhkin (Reuters)

El Ministeri d'Afers Estrangers de la Xina ha publicat aquest divendres un document en el qual explica la seua "postura per a una solució política a la crisi a Ucraïna", resumida en dotze punts.

El director de l'Oficina de la Comissió Central d'Afers Estrangers de la Xina, Wang Yi, va anunciar fa uns dies que Pequín estava ultimant els preparatius d'una "iniciativa de pau" per a posar fi a la guerra a Ucraïna a l'empara dels principis de la Carta de Nacions Unides.

Un esforç de la Xina per a buidar l'aparent "tornada a la mentalitat de la guerra freda" que impera entre les superpotències mundials, a parer seu.

Aquests són els dotze punts de la solució xinesa:

1- El respecte a "la sobirania de tots els països" i a "la seua integritat territorial".

2- L'abandó de la "mentalitat de guerra freda" i el respecte a les "legítimes preocupacions de seguretat dels països", cosa que Pequín ha reiterat des que va començar la invasió, en referència a Rússia.

3- Un alto el foc i una crida a la "moderació" per a "evitar que la situació se n'isca de control".

4- L'inici de converses de pau, atés que "el diàleg i la negociació són l'única eixida viable per a resoldre la crisi", segons la Cancelleria.

5- La resolució de la crisi humanitària, "protegint eficaçment la seguretat dels civils" i "establint corredors humanitaris per a l'evacuació de les zones de guerra".

6- El suport a l'"intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna" i el cessament d'"atacs a instal·lacions civils".

7- La protecció de la seguretat de les centrals nuclears i un punt final "als atacs armats contra plantes d'energia nuclear".

8- La "reducció dels riscos estratègics", que inclou un èmfasi en el fet que "una guerra nuclear ni deu lliurar-se ni es pot produir".

9- La garantia de l'exportació de cereals, en la qual les Nacions Unides han d'"exercir un paper important", segons el Ministeri.

10- El cessament de les "sancions unilaterals" per a "no solucionar els problemes, que pot fins i tot crear-ne de nous", segons Pequín, que ha expressat des del començament de la guerra l'oposició a les sancions contra Moscou.

11- La protecció de l'estabilitat de les cadenes industrials i de subministrament, que inclou una petició a totes les parts perquè s'oposen "a la politització i instrumentalització de l'economia mundial".

12- El suport a la reconstrucció d'Ucraïna després de la guerra, una cosa a la qual la Xina està disposada a "brindar ajuda".

A penes una setmana abans que esclatara la guerra, els presidents de la Xina i Rússia, Xi Jinping i Vladímir Putin, es van comprometre a Pequín a una relació d'amistat "sense límits" i la Xina ha mantingut una posició ambigua durant tot el conflicte, segons la qual demana respecte per a la integritat territorial ucraïnesa alhora que s'oposa a les sancions a Moscou.

Abstenció de la Xina en la resolució de l'ONU a favor de la pau

Coincidint amb l'aniversari de l'inici de la guerra, a les Nacions Unides s'ha posat de manifest que Rússia compta amb molt pocs aliats en l'àmbit internacional. L'Assemblea General de l'ONU ha aprovat per una àmplia majoria la resolució impulsada per la Unió Europea, que reclama el cessament d'hostilitats cap a Ucraïna i la retirada de les tropes russes.

En contra han votat els aliats més ferms de Rússia al món: Bielorússia, Corea del Nord, Eritrea, Mali, Nicaragua i Síria. Entre els que s'hi han abstingut, destaquen la Xina i l'Índia i Cuba, així com una bona part dels països africans.

Les resolucions de l'Assemblea General només tenen un caràcter simbòlic, però és l'únic escenari on poden prosperar, ja que Rússia és membre permanent del Consell de Seguretat i té poder de veto.

També et pot interessar

stats