Zelenski obri la porta a reunir-se amb la Xina per a parlar sobre el pla de pau presentat per Pequín

Aquest dimecres el responsable de la diplomàcia xinesa, Wang Yi, va presentar a Moscou una proposta sobre com posar fi al conflicte

Sánchez i Zelenski, aquest dijous
Sánchez i Zelenski, aquest dijous / David Melero ( Europa Press)

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha valorat aquest dijous positivament que el govern de la Xina haja començat a parlar de la situació a Ucraïna i s'ha mostrat obert a una reunió que servisca, entre altres coses, per a debatre el pla de pau que Pequín té previst posar sobre la taula.

Zelenski ha confirmat en una roda de premsa conjunta amb el president del govern, Pedro Sánchez, que encara no ha vist el pla que va esbossar personalment dimecres a Moscou el principal responsable de la diplomàcia xinesa, Wang Yi. Encara que creu que és "precipitat" valorar els detalls —encara no s'ha fet públic el text—, ha remarcat que Pequín no esquive el debat sobre el conflicte, en un any en què ha evitat condemnar de manera clara la invasió ordenada el 24 de febrer de 2022 pel president rus, Vladímir Putin.

"Ens agradaria reunir-nos amb la Xina", ha subratllat Zelenski, que ha suggerit que ja hi ha contactes diplomàtics sobre aquest tema i sense al·ludir directament al seu homòleg, Xi Jinping. En els últims dies, diversos mitjans han apuntat la possibilitat que Xi visite Moscou pròximament.

Wang, conseller d'Estat de la Xina, va anunciar el dissabte des de Munic que Pequín està ultimant els preparatius d'una "iniciativa de pau" per a posar fi a la guerra a Ucraïna a l'empara dels principis de la Carta de Nacions Unides, en un esforç per a buidar l'aparent "retorn a la mentalitat de la guerra freda" que regna entre les superpotències mundials, a parer seu.

També et pot interessar

stats