Taiwan acusa la Xina de "bloquejar-la" amb les seues maniobres militars

El viatge de Pelosi ha indignat Pequín, que l'ha qualificat de "traïció deplorable" i ha respost amb maniobres militars i sancions econòmiques contra Taiwan

La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, i la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, en el Palau Presidencial a Taipei
La presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, i la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, en el Palau Presidencial a Taipei / Efe

El Ministeri de Defensa de Taiwan ha acusat aquest dimecres la Xina de "violar greument" els seus "drets i sobirania territorial" amb les maniobres militars que va anunciar per a aquesta setmana en aigües pròximes a l'illa. Uns exercicis que equivalen a un "bloqueig marítim i aeri" de Taiwan.

"Condemnem enèrgicament els exercicis militars xinesos", ha declarat el subdirector de la Divisió d'Investigació de Lleis de la cartera de Defensa, Yu Jian-chang. Les accions de Pequín "infringeixen la Convenció de les Nacions Unides sobre la mar", ha assegurat.

L'exèrcit xinés va publicar els plans dels exercicis militars pocs minuts després que la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, aterrara a Taipei dimarts a la nit.

Les maniobres, que començaran aquest dijous, comprendran pràctiques amb foc real i inclouran el tancament de l'espai marítim i aeri en les zones on s'efectuen.

Una de les àrees en les quals es duran a terme les pràctiques està a uns 20 quilòmetres de la costa de Kaohsiung, la principal ciutat del sud de Taiwan.

Des de la cartera de Defensa taiwanesa han descrit els exercicis com un "esforç unilateral per a soscavar la pau i l'estabilitat regionals", al mateix temps que advertia que "no ajudaran la imatge internacional de la Xina". Les forces taiwaneses "respondran a qualsevol acció", ha declarat el Ministeri.

Pelosi visita el Parlament taiwanés i es reuneix amb la presidenta de l'illa

Pelosi, tercera autoritat dels Estats Units i segona en la línia de successió a la Casa Blanca, ha visitat aquest dimecres el Parlament taiwanés i posteriorment s'ha reunit amb la presidenta de l'illa, Tsai Ing-wen, que li ha imposat una condecoració pel "suport" al territori.

La presidenta de la Cambra de Representats és el càrrec nord-americà de més alt rang oficial que visita l'illa en 25 anys. El viatge ha indignat Pequín, que l'ha qualificat de "traïció deplorable" i al qual ha respost amb les esmentades maniobres militars i amb sancions econòmiques contra l'illa.

La Xina reclama la sobirania de l'illa i considera Taiwan una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang es van replegar allí el 1949, després de perdre la guerra civil contra els comunistes.

També et pot interessar

stats