La Xina anuncia maniobres militars prop de Taiwan i condemna la visita de Pelosi

Les maniobres inclouen pràctiques amb foc real, així com el tancament de l'espai marítim i aeri del sud de Taiwan

Imatge d'arxiu de Xi Jinping, president de la Xina
Imatge d'arxiu de Xi Jinping, president de la Xina / Agències

El Ministeri de Defensa de la Xina ha anunciat una sèrie de "maniobres militars dirigides" per a "donar una resposta" a la visita a Taiwan de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi.

Així ho ha dit el diari oficialista Global Times que ha assegurat que les operacions tenen com a objectiu "defendre decididament la sobirania nacional i la integritat territorial" de la Xina.

Per la seua banda, l’exèrcit xinés ha informat que iniciaran maniobres militars tant marítimes com aèries al nord, sud-oest i sud-est de Taiwan que començaran la nit d'aquest mateix dimarts. S’hi inclouran pràctiques amb foc real, així com el tancament de l'espai marítim i aeri en aquestes zones.

“Condemna enèrgica” a la visita de Pelosi

En un comunicat publicat pocs minuts després de l'arribada de Pelosi a Taiwan, el Ministeri d'Afers Estrangers de la Xina ha presentat la seua "condemna enèrgica" i ha acusat els Estats Units de "soscavar la sobirania i la integritat territorial de la Xina" i de "desestabilitzar l'estret de Taiwan".

La cancelleria xinesa ha interpretat que, amb la visita de Pelosi, els EUA trenquen el seu compromís de limitar a "relacions no oficials" els seus contactes amb l’estat insular i ha reiterat que la Xina "sempre s'ha oposat al fet que congressistes nord-americans visiten Taiwan", accions que, segons Pequín, "l'executiu té la responsabilitat d'impedir".

Com ja va advertir el president xinés, Xi Jinping, al seu homòleg estatunidenc, Joe Biden, en la conversa que van mantindre la setmana passada: "Els que juguen amb foc s'acaben cremant".

També et pot interessar

stats