Xi Jinping demana a Joe Biden que els Estats Units “acaten el principi ‘d’una sola Xina'”

Creixen les tensions entre Washington i Pequín pel possible viatge de Nancy Pelosi a Taiwan

Conversa entre els presidents dels Estats Units i la Xina, Joe Biden i Xi Jinping
Conversa entre els presidents dels Estats Units i la Xina, Joe Biden i Xi Jinping / Jonathan Ernst (Reuters)

El president de la Xina, Xi Jinping, i l'homòleg estatunidenc, Joe Biden, han tingut aquest dijous una conversa telefònica en la qual el mandatari xinés ha demanat que els Estats Units “acaten el principi d’una sola Xina”. En els últims dies han crescut les tensions entre Washington i Pequín pel possible viatge de la presidenta de la Cambra de Representants dels EUA, Nancy Pelosi, a Taiwan.

Durant la reunió virtual, la primera des del març passat, Xi Jinping ha reiterat l'oposició de la Xina "a la independència de Taiwan" i a "les ingerències externes".

Aquesta setmana, un portaveu de l'exèrcit xinés va avisar els Estats Units que les forces del país asiàtic "no es quedarien de braços plegats" si té lloc la visita i la cancelleria xinesa ha reiterat en els últims dies que el país "respondria amb fermesa".

De moment ni Nancy Pelosi ni el Ministeri d'Afers Estrangers de Taiwan han confirmat el viatge, que seria a l'agost, segons mitjans nord-americans.

Durant la telefonada entre els dos líders, que s’ha allargat durant més de dues hores, el president xinés ha avisat el seu homòleg que "definir les relacions entre tots dos països des d'una perspectiva de competició és enganyós i equivocat".

Xi i Biden, que encara no s'han reunit en persona des que Biden va arribar a la Casa Blanca, han definit el diàleg com a "franc i profund" i han acordat "mantindre el contacte".

El comunicat xinés a penes dona detalls sobre el que ha dit Biden en la reunió, la segona des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, tema que també s’ha tractat, encara que Pequín només explica que Xi Jinping "ha reiterat la posició de la Xina". Des del començament de la guerra, el país asiàtic ha tingut una posició ambigua durant la qual ha demanat respecte per a "la integritat territorial de tots els països", inclosa Ucraïna, i atenció per a les "legítimes preocupacions de tots els països", en referència a Rússia.

També et pot interessar

stats