La Xina acusa de “sobrereacció” els Estats Units després d’haver abatut el globus espia

Creix la tensió entre els dos països i els estatunidencs acusen la Xina de voler “monitorar llocs militars sensibles”

Un grup de persones fotografia el globus xinés enfront de la costa a Surfside Beach a Texas
Un grup de persones fotografia el globus xinés enfront de la costa a Surfside Beach a Texas / Randall Hill (Reuters)

La Xina ha expressat aquest diumenge una profunda “insatisfacció i protesta” en considerar que els Estats Units han “sobrereaccionat” fent ús de la força per a abatre el “globus espia” que sobrevolava l'espai aeri estatunidenc. En un comunicat publicat aquest diumenge al matí pel Ministeri de Relacions Exteriors del gegant asiàtic, la Xina torna a defendre que l'aeronau era de “caràcter civil” i ha ressaltat que “la seua entrada als Estats Units per causes de força major va ser completament accidental”.

A més, ha assegurat que “salvaguardarà de manera resolta” els drets de les empreses relacionades amb l'aeronau i “es reservarà el dret de donar les respostes necessàries”.

La reacció de la Xina ve després que els Estats Units abatera aquest dissabte, per orde directa del president Joe Biden, el globus xinés que feia dies que sobrevolava el país. Les restes del dirigible caigueren a l’Atlàntic i estan sent recuperades per a conéixer detalls d'una missió amb la qual Pequín, segons el Departament de Defensa estatunidenc, “buscava monitorar llocs militars sensibles”.

El govern xinés, si bé va admetre aquest divendres que el globus li pertanyia, ha assegurat que es tracta “d’un dirigible civil utilitzat amb fins d'investigació, principalment meteorològics”. El descobriment d'aquest “globus espia” en l'espai aeri estatunidenc ha desencadenat una crisi diplomàtica entre Washington i Pequín i ha motivat la suspensió del viatge que el secretari d'Estat, Antony Blinken, tenia previst fer a aquest país asiàtic.

A banda d’aquesta aeronau, els Estats Units van anunciar aquest divendres la detecció d'un segon “globus espia” sobrevolant Llatinoamèrica, però sobre el qual el gegant asiàtic encara no s'ha pronunciat.

També et pot interessar

stats