Els Estats Units detecten un segon globus espia xinés sobrevolant Llatinoamèrica

La Xina manté una conversa telefònica amb Blinken i demana als Estats Units “mantindre la calma” 

Localitzen un segon "globus espia" xinés sobrevolant Llatinoamèrica
Localitzen un segon "globus espia" xinés sobrevolant Llatinoamèrica / Chase Doak (Reuters)

Els Estats Units afirmen que han detectat un altre “globus espia” de la Xina sobrevolant Llatinoamèrica, segons ha informat aquest divendres el Pentàgon. Unes declaracions en línia amb un article publicat pel diari La Nación de Costa Rica que recollia que un objecte volador blanc sobrevolava el cel del país.

El Pentàgon va anunciar dijous que estava seguint els moviments d'un globus espia xinés que sobrevolava l'estat de Montana, al nord-oest dels Estats Units, on es troba un dels tres camps de sitges de míssils nuclears existents en territori estatunidenc, fent saltar les alarmes. Segons el Pentàgon, el globus detectat sobre Llatinoamèrica no sembla que es dirigisca als Estats Units.

Mentre el primer globus travessa els Estats Units, la cúpula del Pentàgon ha recomanat de manera ferma al president, Joe Biden, que no adopte cap acció contra l'aparell per motius de seguretat, ja que podrien caure restes sobre la població.

Tot i que el Ministeri de Relacions Exteriors de la Xina ha reconegut que es tracta d’un dirigible amb finalitats d'investigació, "principalment meteorològica”, la seua presència a l'espai aeri estatunidenc ha desencadenat una crisi diplomàtica entre Washington i Pequín i ha motivat la suspensió del viatge que el secretari d'Estat, Antony Blinken, tenia previst fer al gegant asiàtic, la primera d’aquest tipus en vora sis anys.

La Xina demana als Estats Units “mantindre la calma” 

Per la seua banda, el director de l'oficina d'Afers Estrangers de la Xina, Wang Yi, ha demanat aquest divendres a la nit als Estats Units “mantindre la calma” en una conversa telefònica amb Antony Blinken, en la qual totes dues parts han tractat la crisi ocasionada per l’aeronau.

“La Xina és un país responsable i sempre ha respectat estrictament el dret internacional. No acceptem cap especulació sense fonament”, ha afirmat l'antic canceller xinés en un comunicat publicat aquest dissabte pel Ministeri de Relacions Exteriors, en què també s’indica que “cap de les parts havia anunciat mai que hi hauria una visita. És qüestió que els Estats Units faça el seu últim anunci, i el respectarem".

Blinken, que divendres va qualificar la presència del globus als Estats Units “una violació clara de la sobirania estatunidenca i de la llei internacional”, ha transmés ara a Wang l'esperança de poder viatjar a la Xina “com més prompte millor i quan les condicions ho permeten”.

També et pot interessar

stats