Els Estats Units i el Canadà detecten un suposat globus espia xinés sobrevolant territori dels dos països

Pequín demana no "especular" després de les acusacions sobre l'incident, que podria complicar l'esperada visita del secretari d'Estat estatunidenc, Anthony Blinken, a la potència asiàtica

Imatge que ha pres un testimoni del suposat globus espia mentre sobrevolava la ciutat de Billings, a Montana
Imatge que ha pres un testimoni del suposat globus espia mentre sobrevolava la ciutat de Billings, a Montana / Chase Doak (Reuters)

Nou incident entre els Estats Units i la Xina. El Pentàgon ha assegurat aquest dijous haver detectat un suposat globus espia xinés que sobrevola l'espai aeri nacional, per damunt del trànsit dels avions comercials. Concretament a l'estat de Montana, prop de la frontera canadenca. Les autoritats han confirmat que l'aparell aerostàtic "no representa cap risc militar o físic" per a ningú que estiga a la superfície, però tot i això el vigilen "de prop".

"Una vegada localitzat el globus, el govern dels Estats Units ha actuat immediatament per a protegir-se de la recol·lecció d'informació delicada" per part de la Xina, ha indicat el portaveu del Pentàgon, Pat Ryder. No és la primera vegada que les forces militars detecten un artefacte d'aquest tipus en els últims anys.

En aquesta ocasió, la hipòtesi principal és que el globus pertany a la Xina. En un primer moment, es va contemplar la possibilitat de fer-lo caure, a petició del president estatunidenc, Joe Biden. Però tant el cap de l'Estat Major, el general Mark Milley; com el líder del Comandament del Nord, el general Glen VanHerck, han recomanat sense ambages "no adoptar cap acció cinètica" pel risc que les restes pogueren encertar alguna persona en terra i ocasionar danys.

El Canadà, país que toca amb Montana, ha confirmat haver identificat també el suposat globus espia en el territori nacional. El Departament de Defensa del país ha assegurat que la població està fora de perill i que s'estan adoptant mesures per a garantir la seguretat aèria. Les autoritats canadenques diuen que estan vigilant "un possible segon incident" relacionant amb l'aeronau.

La Xina demana no "especular"

Sobre les acusacions d'espionatge de Washington, el país asiàtic ha manifestat que està en processos per a verificar la informació i ha cridat a la prudència. "Especular i elevar el to no ajudaran a la resolució apropiada d'aquest assumpte", ha dit aquest divendres la portaveu d'Exteriors, Mao Ning, en roda de premsa. Així, ha assenyalat que la Xina espera poder tractar l'ocorregut "de manera calmada i prudent" amb els Estats Units i ha deixat clar que el país "no té cap intenció de violar el territori o l'espai aeri de cap estat sobirà".

El polèmic incident s'ha produït just en vespres que el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, inicie una visita institucional de dos dies a la Xina. És el primer alt càrrec estatunidenc que viatja a la potència asiàtica des del 2018, una cita molt esperada que ara podria complicar-se.

Un funcionari de rang alt de Defensa ha afirmat que estan en contacte amb responsables xinesos a través de diversos canals, com les respectives ambaixades de la Xina i els Estats Units a Washington i Pequín. "Els hem transmés la serietat amb què ens prenem l'assumpte", ha remarcat aquesta font, que insisteix que el país nord-americà "farà el que siga necessari per a protegir el seu poble i el seu territori".

També et pot interessar

stats